Share |

Transeuropa festival: Komunikace napříč hranicemi

Ilustrační foto: lasi

V Praze právě probíhá mezinárodní festival Transeuropa. Nabitý nadnárodní festival se koná ve dvanácti evropských městech najednou: kromě Prahy ještě v Paříži, Berlíně, Sofii, Lublani, Cluji, Cardiffu, Bratislavě, Edingburghu, Londýně, Boloni a Amsterdamu.

Kulturní festival a /nebo politická událost propaguje demokracii, rovnost a kulturu napříč hranicemi národních států. Vytváří tak společný politický a kulturní prostor pro výměnu, debatu a akci. V Praze budete moci v týdnu mezi 6. a 13. květnem navštívit výstavy, kouknout na filmy, vyrazit na koncert nebo se zúčastnit panelových diskusí.

Festival probíhá po celém městě: V pondělí proběhne v Richterově domě na Malém náměstí 11 panelová diskuse na téma proměn pojetí občanství, z národního hlediska i v mezinárodním rozměru. V úterý se bude na půdě Anglo-American College v Lázeňské ulici 4 konat panelová diskuse na téma výzev a připravenosti středoevropských států čelit problémům spojeným s migrační dynamikou.

Ekonomický seminář proběhne ve středu na půdě VŠE a bude se věnovat důvodům, proč Evropa čelí krizi.

Čtvrtek 12.5. je věnován romské otázce v celoevropském měřítku. Od 17.00 se v Anglo-American College promítá film Barevný, přesto barvoslepý, od 19.00 proběhne v 2. patře diskuse na téma možnosti evropského občanství jako záruky lidských práv pro Romy. Od 21.30 se tamtéž koná koncert romské kapely Le Čhavendar.

V pátek můžete přijít do prostor NTK na panelové diskuse na téma budoucnosti měst a městských komunit. Od 14.30 představí 4 odborníci model soběstačných komunit nazvaný "polytechnická vesnice". Od 17.00 potom proběhne diskuze pod vedením architekta Adama Gebriana nazvaná "Praha město budoucnosti", která řeší potenciál Prahy v budoucích letech: jaké změny město potřebuje a jak jich lze dosáhnout.

V sobotu 15.5. od 18.30 se opět na půdě Anglo-American College koná workshop "Utopian City Prague" pořádaný po městech v celé Evropě, který si klade za cíl zachytit sny mladých Evropanů skrze jejich vize Utopických měst.

 

Více na www.transeuropafestival.eu

 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.