Share |

Tradiční šperkařská firma Belda představila kolekci Z vody

foto K. Hrabětová

„Z VODY“
 
Nová kolekce šperků, kterou na letošním designbloku představila tradiční česká firma Belda, si v rámci tvůrčí inspirace pohrává s tématem vody, a to nejen z hlediska tvarosloví, ale i použitých materiálů.
 
Šumění řeky, meandrující koryta a zátoky i plynoucí klid – aktuální ručně zpracovaná kolekce šperků „Z vody“, u které byly použity tradiční šperkařské techniky svým charakterem odráží význam vody jako esenciální zdroj života a poetické krásy. „Ve vodě mimo jiné vznikají i tak tradiční šperkařské materiály, jako jsou perly a korály, které jsme při výrobě této série přirozeně rozhodli použít. Voda je zároveň živel, který poskytuje domov hmyzu, jenž je v rámci kolekce interpretován velmi tvůrčím způsobem,“ vysvětluje designérka Viktorie Beldová. V souladu s tím se tak v kolekci z vody objevují brože se symbolickým tvarem vážky a  takzvané bruslařky. Téma vody se ale v rámci koncepce objevuje také v přenesených významech – například s použitím nerostného vltavínu. Ostatně vedle stříbra je v kolekci použité také zlato, jehož těžba je s vodou rovněž spojená...
 
O Firmě:
Zakladatel rodinné firmy Belda kupodivu nebyl šperkař, ale velmi zdatný a houževnatý byznysman. Krátce poté, co vystudoval obchodní akademii, odešel pracovat do Hamburku, kde v místní bance dokonce získal definitivu. Ambice Ladislava Beldy ovšem byly mnohem větší a tak se nechal najmout na loď, která plula přes Atlantik do vytoužené Ameriky, kde žačal s výrobou umělých skleněných perel, které znal z rodného kraje na Jablonecku. Firmu Czechoslovak Belda Bead & Co. tehdy Ladislav Belda založil v pouhých jednadvaceti letech v roce 1915 v New Yorku. Jeho úspěch zastavil až pád tamní burzy v roce 1922. V tu dobu se rozhodl vrátit do Československa, kde po konci první světové války naopak panoval optimismus spojený s érou první republiky. V Turnově tak založil fabriku, která se věnovala výrobě bižuterie a voskovaných perel, které vyvážela do celého světa až do roku 1954, kdy byla znárodněna komunistickou vládou. Syn Ladislava Beldy Jiří se tehdy přesto rozhodl věnovat řemeslu a po absolvování služby u Pomocného technického praporu (tzv Černí baroni) začal pracovat ve družstvu Granát jako zlatník. Později se stal vedoucím dílny ve turnovské šperkárně, kde spolu se spolupracovníky dělali na různých zajímavých zakázkách jako byla například oficiální kopie Svatováclavské koruny, jablka a žezla, výroba 24 kusů motosportové trofeje Zlatá Přilba Československa či rektorské insignie pro Karlovu Univezitu v Praze.
Jeho syn Jiří Belda ml. tím pádem vyrůstá v prostředí šperku a řemesla a při výběru střední školy neváhá a jde studovat šperk na což navázal studiem VŠUP v Praze v ateliéru skla, glyptiky a šperku… Zásadní milník nastal revolucí a pádem komunistické vlády v roce 1989, se kterým se rodině Beldových v rámci restituce navrátila turnovská továrna. V roce 1992 pak Jiří Belda st. se svým synem znovu otevírají výrobu a navazují tak na rodinný odkaz. K nové kapitole firmy svým dílem příspěla i žena Jiřího Beldy mladšího Alena, která se podílí nejen na návrzích šperků, ale i na provozu obchodu.
V roce 2006 pak na rodinou tradici navázala Viktorie – mladší dcera Jiřího a Aleny Beldových, která na škole, kde se potkali její rodiče vystudovala produktový design. Co by 4 generace tak dál rozvíjí kreativní odkaz, který před sto lety započal její pradědeček.
 
 
 
Adresa showroom
Mikulandská 10
Praha 1
110 00
Otevírací doba
po-pá 
11:00 - 18:00
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.