Share |

TOP 10 FILMŮ LETOŠNÍHO FAMUFESTU PODLE ORGANIZÁTORŮ

foto Famufest

FAMUFEST není jen o vyhlášených večírcích. Je hlavně o filmech.  S vedoucí produkce festivalu Martinou Netíkovou jsme vybrali několik filmů, které byste měli vidět. Vybrané snímky překračují hranice studentského cvičení, mluví o současnosti a při sledování některých z nich budete tvůrcům tak blízko, až z toho zamrazí. 
 
FURIANT – 19/11, 20:30 Bio Oko
link: https://youtu.be/l2Rlv_RzBqU
 
Ondřej Hudeček je režisér a kameraman v jednom a obojí mu jde skvěle. Furiant si získal publikum v Karlových Varech i Torontu. Krátký film, originální formou i příběhem, vás vezme na českou vesnici 19. století, kde uvidíte dospívat českého klasika Ladislava Stroupežnického. Že jste při výkladu tohoto historického období ve škole usínali? To se vám u Furianta nestane. Hudeček Stroupežnického vykresluje jako kruté dítě trýznící zvířata, impulzivního romantika a vášnivého milence básníka Jana. Film nepostrádá krásné obrazy, svižné tempo ani humor.
 
DAVID 20/11, 18:00 Bio Oko
link: http://video.aktualne.cz/tyden-v-kine/recenze-david/r~70e496cc740011e5b6...
 
Pokud jste celovečerní film Jana Těšitele ještě neviděli, mohli jste o něm hodně slyšet. Poprvé byl uveden na festivalu v Karlových Varech a vyšla o něm řada pochvalných recenzí. Syrový snímek vás provede bolavým dobrodružstvím postiženého mladíka Davida, který se snaží vystoupit ze svého omezeného životního prostoru a najít sebe samého. Film se vyhýbá klišé a obvyklým způsobům, jakými se o postižených lidech točí. Nečekejte dojemnou podívanou o chudáčkovi, David je temným výletem do jiné hlavy, než máte vy.
 
HLAVY A NOHY 19/11, 20:00 AVU
 
Veronika Hlinková v prvním ročníku na střihu natočila film, kterým ukazuje svůj silný tvůrčí hlas. Krátký film Hlavy a nohy vás vezme na českou vesnici. Jaké je to žít a dospívat v prostředí, kde je jedna hospoda, nemoc, slepice na špalku a nehybný vzduch? Dramaturgyně Kateřina Turečková o snímku mluví jako o nejlepším prváckém filmu a neváhá ho přirovnat k nezávislé americké kinematografii.
 
 
POSEDLOST 20/11, 20:00 Bio Oko
 
Digitální doba je rychlá a nemá s analogem slitování. Posedlost režiséra Tomáše Kleina sleduje malý, pomalu vymírající svět nadšenců do 70mm filmu. Hlavní roli “digitálního hipstera” si zahrál laureát ceny Jindřicha Chalupeckého Mark Ther. Film osciluje na hraně mezi dokumentem a hraným filmem a nechybí mu detektivní zápletka. Bizarní podívaná stojí za to. 
 
LÁSKA Z KLÁŠTĚRA 19/11, 20:00, AVU
 
link: http://www.csfd.cz/film/79652-laska-z-klastera/komentare/
Student dokumentární tvorby Jan Rendl před lety odjel do francouzského kláštera, aby se vzpamatoval z neúspěšných přijímaček na FAMU a zorientoval se ve svém životě. Zamiloval se tam do dobrovolnice Agy. Jejich láska byla ovšem v rozporu s pravidly klášterního života a milenci byli nuceně rozděleni. Ve svém absolventském snímku se Rendl do komunity vrací, čte své deníky, pochybuje o sobě i filmu, nadává na komunitu a znovu se setkává s Agou. Intimní dokument o víře, lásce a životě je především blízkým setkáním s Janem Rendlem. Jeho film dojímá otevřeností, čistotou a jestli máte rádi Depeche Mode nebo Nicka Cavea, budete možná cítit něco jako “duševní souznění”.
 
HRDINOVÉ NOVÉ GENERACE 20/11, 16:00 Bio Oko
Vzpomínáte si, na čem jste vyrůstali? Kdo byl vaším vzorem? Pro generaci dnešních dětí to jsou youtubeři. Youtubeři jsou úplně obyčejní lidé, kteří točí videa na youtube, vydělávají tím peníze, mají statisíce odběratelů a tisíce selfie chtivých fanoušků. Dokumentarista Matěj Beran si zvolil pět těchto novodobých “hrdinů” jako protagonisty svého absolventského filmu.  
 
 
NENÁVIST 20/11, 12:00 Bio Oko
link: http://www.csfd.cz/tvurce/70629-kristyna-bartosova/ 
 
Mrtvoly v moři, Naštvané matky, video s koťátky a Tomio Okamura. Z takového informačního těsta, které v různé obdobě denně hněteme, může vzniknout ledacos. Třeba nenávist. Kristýna Bartošová na ni ve své 11 minutové performanci poukazuje a zároveň pokládá otázku, jak zacházet s informacemi v době, kde se hranice mezi podstatou a balastem setřela. 
 
HAPPY END 20/11, 20:00, Bio Oko
 
link: http://www.truelovers.cz/author/jansaska/
 
Z animovaných filmů za shlédnutí stojí třeba šestiminutový bakalářský film Jana Saska. Snímek byl do hlavní soutěže nominovaný v kategoriích nejlepší animovaný film, nejlepší scénář a nejlepší střih. Vtipný a napínavý animák vás přesvědčí, že někdy může být i smrt happy endem.
 
ČLOVĚK SI VYSTAČÍ SÁM, RESPEKTIVE NEVYSTAČÍ 20/11, 20:30 AVU
link: http://www.csfd.cz/film/79448-clovek-si-sam-se-sebou-vystaci-respektive-nevystaci/komentare/
Studenti dokumentární tvorby Jan Kačena a Nikola Krutilová se dostali k soukromým videodeníkům divadelního režiséra Petra Lébla, které sestříhali do 35minutového dokumentu. Deníky zachycují Lébla a jeho tehdejší partnerku, divadelní výtvarnici Kateřinu Štefkovou, během pobytu v Tel Avivu, kde v 90. letech inscenovali Cyrana z Bergeracu. Film ukazuje Léblův humor, přemýšlení, vztah ke Kateřině i to, jak dokázal každodenní chvíle proměnit ve fantazijní svět. Blíž se divadelnímu géniu nedostanete. Půjde vám mráz po zádech.
STRIP 20/11, 20:30, AVU
link: http://www.csfd.cz/film/40883-strip/komentare/
Film Strip Kateřiny Turečkové dokonale vystihuje téma letošního FAMUFESTU EXPOSED. Divák se ocitne ve vztahu dvou dívek, uprostřed jejich dialogů, jejich hádek. Jedna z těch dvou pracuje jako striptérka a otevřeně o své práci mluví. Druhou z páru to ničí. Strip je intimní film, ze kterého čiší tíha a odvaha. 
 
Famufest: Exposed
Letos festival probíhá do 22. listopadu na Letné.
Program obohatí i noční koncerty nebo diskuse. Hlavními záchytnými body pro návštěvníky budou Bio Oko, The Chemistry Gallery a AVU. 
Famufest je tradiční přehlídka filmů pražské FAMU, kterou pořádají sami studenti. Letošní 32. ročník má téma Exposed. Práce, které vystaví, patří mezi to nejlepší, co na pražské FAMU vzniklo za poslední rok. 
Famufest vznikl z Festivalu SUOČ (Festival studentské, umělecké a odborné činnosti). Dlouhá léta se mu říkalo Přehlídka filmařského mládí a probíhal.
Program festivalu na www.famufest.cz
Facebook event: https://www.facebook.com/events/893913020686600/
Vstupenky: Festival pass za 150 Kč na pokladně Bio Oko nebo Chemistry Gallery
 
text: Nina Šimůnková

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.