Share |

TOM OF FINLAND: Do kin míří příběh jednoho z nejvýznamnějších umělců 20. století

Dne 9. listopadu vstupuje péčí Asociace českých filmových klubů do českých kin finský kandidát na Oscara za nejlepší cizojazyčný film, biografický snímek Tom of Finland. Příběh Touko Laaksonena, jednoho z nejvlivnějších gay umělců 20. století, který svými kresbami změnil svět a přinutil jej přemýšlet o odlišnostech, zahájil ještě před distribuční premiérou ve čtvrtek 2. listopadu festival Mezipatra.
Tom of Finland vstoupil do finských kin 24. února tohoto roku, je finským kandidátem na Oscara za nejlepší cizojazyčný film a své tažení americkými kiny zahájil 13. října. Dome Karukoski, režisér filmu, je současným nejznámějším finským režisérem střední generace, hned pět jeho filmů navštívilo ve Finsku více než 100 000 diváků, což je považováno za hranici blockbusteru. Zároveň jsou jeho snímky úspěšné i u kritiků a zatím stihly posbírat 33 nominací na Finské národní filmové ceny. Aktuálně natáčí Dome Karukoski ve Velké Británii svůj první anglicky mluvený projekt, biografii J.R.R. Tolkiena. O fimu Tom of Finland Karukoski říká: „Je to příběh o svobodě být sám sebou, přijímat s hrdostí svoji sexualitu a milovat bez zábran.“
 
Životní příběh Touko Laaksonena
 
Touko Laaksonen se narodil v roce 1920 ve finské Kaarině do rodiny učitelů. Po střední škole studoval reklamu a marketing a také piano a skladbu na prestižní Sibeliově akademii v Helsinkách. Za své služby ve druhé světové válce získal státní vyznamenání Kříž svobody. V roce 1953 potkal Touko svoji životní lásku, Veliho „Nipu“ Mäkinena, s kterým žil 28 let až do jeho smrti. V roce 1957 vyšla Laaksonenova kresba na titulní straně amerického magazínu Physique Pictorial a zrodil se umělecký pseudonym Tom of Finland. Zatímco jeho kresby byly publikovány v amerických, švédských a dánských gay magazínech, ve Finsku byla homosexualita až do roku 1971 trestná a Touko byl oficiálně zaměstnán jako umělecký ředitel v reklamní agentuře. V roce 1973 opustil zaměstnání a začal se plně věnovat své životní vášni. V roce 1978 založil v Los Angeles Tom of Finland Company a v roce 1984 neziskovku Tom of Finland Foundation. V polovině 80. let vytvořil Tom of Finland kampaně na podporu bezpečného sexu jako reakci na epidemii AIDS. Touko zemřel v roce 1991 a až rok po jeho smrti byla vůbec poprvé uspořádána jeho výstava v Helsinkách. V roce 2014 je ve Finsku vydána poštovní známka s kresbami Toma, v roce 2017 má premiéru jeho filmová biografie jako oficiální projekt v rámci oslav stoletého výročí finské nezávislosti. Od letošního roku mohou také ve Finsku vstupovat páry stejného pohlaví do manželství.
 
Ohlasy ze zahraničních médií
 
„Karukoskiho film vzdává hold dílu svého hlavního hrdiny, kterému se v několika aspektech vyrovnává: dobře se na něj dívá, je hezky natočen a vznikl, aby nás bavil.“ (Variety)
 
„Je to uhlazená, dobře zahraná biografie, natočená podle všech žánrových pravidel, ale je to také příběh o muži, jehož umělecké a sexuální sklony ovlivnily vkus celé jedné kultury.“ (The Telegraph)
 
„Přestože Karukoskiho film působí vedle „kulervoucí“ odvahy svého hrdiny docela opatrně, určitě neoslabuje Laaksonennovu osobitou estetiku ani roli nenápadného Fina jako ikony gay revoluce.“ (The Guardian)
 
Oficiální webové stránky
http://www.tof.fi/en/
 
České webové stránky
http://www.acfk.cz/filmy/tom-of-finland/
 
 
Oficiální stránky Asociace českých filmových klubů: www.acfk.cz
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.