Share |

Tohle se nám líbí: protibet.cz prodává krásné výrobky tibetských uprchlíků

Máme rádi Tibet. Máme rádi lidi, kteří podporují Tibeťany. Proto nás velmi zaujal obchod Protibet.cz. Funguje na prostém principu: Návštěvníci si můžou koupit deky, šály, rukavice a další doplňky, korálky a tak dále. Vyrobili je - ručně -  uprchlíci v Himálajích.
 
Díky tomu mají jejich rodiny živobytí a podporuje to i tradiční řemesla. Tkaní, šití a pletení tak nezanikají a jejich půvab oceníme i ve středu Evropy. Zeptali jsme se koordinátorky Gabriely Gazdíkové, jak se z nápadu a sympatií k uprchlíkům stal funkční eshop, který pomáhá.
 
Jak obchod protibet.cz vznikl?
Náš eshop vznikl v roce 2009. Původně na něm bylo jen pár drobností a postupně se začal rozšiřovat až do dnešní podoby, kdy už je sortiment mnohem bohatší. Můžete na něm nalézt množství výrobků, za všechny bychom mohli jmenovat skleněné perly z tibetské sklářské dílny poblíž Dharamsály, šály a ponožky od žen z údolí Spiti, náramky a náhrdelníky, deky a trička od drobných tibetských řemeslníků, tašky, peněženky z naší šicí dílny ProTibet nebo knihy s tibetskou tematikou. Nesmíme zapomenout na široké množství buddhistických předmětů, například meditační polštáře, maly nebo thangky.
 
Šicí dílna ProTibet Tailoring
V roce 2011 jsme založili v tibetské exilové vesnici v Ladaku šicí dílnu ProTibet Tailoring. Jejím smyslem bylo vzdělávat a zvýšit zaměstnanost chudých Tibeťanek. V dílně se vyrábí tradiční oděvy a šijí textilní doplňky.
Látky, ze kterých se textilie šijí, byly ručně utkány v dalších tibetských dílnách u města Dehrádún. Tímto způsobem podporujeme i další dílny a snažíme se produkci propojit efektivně. Dnes už je šicí dílna samostatná a nezávislá na našem odběru. Má samostatné zakázky a je soběstačná. Proto se chceme pustit do dalšího podobného projektu, který by měl trošku jinou tvář.
 
Kdo nám posílá ty krásné výrobky?
Všechny výrobky nabízené na našem e-shopu jsou přímo od lokálních producentů. Mezi dodavatele patří drobné organizace, které se svépomocí snaží prodejem podpořit Tibeťany. Patří mezi ně organizace Gu-Chu-Sum, která podporuje bývalé politické vězně, organizace Sapan Foundation z údolí Spiti, která podporuje stavbu klášterní školy a nově další laickou školu pro malé děti, aby nemusely dojíždět do internátu.
Odebíráme výrobky od sítě Tibetan Children Villages, prodej jde na podporu dětí v exilu. Skleněné perly nám dodává přímo sklářský ateliér, ve kterém pracují mladí Tibeťané. Od klášterů dostáváme například ručně malovaná Pf, vonné tyčinky nebo amulety pro ochranu. Tibeťanky-nomádky tkají tašky i koberce ručně na svých stavech a ty potom odebíráme a podporujeme jejich život na náhorních pastvinách. Jedná se o krásné věci a my jsme moc rádi, že prostřednictvím e-shopu můžeme tyto výrobky prodávat a tím pádem pomáhat. 
 
Jak vše funguje?
Výroba i další prodej všech výrobků je založen na bázi fair trade. Výrobcům zaplatíme kvalitní cenu za výrobky, za výnos z obchůdku jsme schopni nakoupit další zboží a rozšířit a zkvalitnit sortiment, aby si širší veřejnost měla z čeho vybírat. Výrobky se posílají do České republiky, kde projdou clem a poté už putují do našeho skladu.
 
Jak prospíváte potřebným?
Finanční prostředky z výrobků zakoupených v našem e-shopu putují zpět mezi tibetské uprchlíky. Sortiment se snažíme rozšiřovat a zkvalitňovat. Produkty vybíráme tak, aby jejich zakoupením šel výtěžek na podporu různých skupin Tibeťanů. Síť podporovaných dílen se postupně rozšiřuje a my máme radost z provázanosti, díky které můžeme podpořit drobné tibetské organizace a řemeslníky. 
 
Paráda. Naše redakce doporučuje například:
Šátky a šály (i z hedvábí) zde
nebo skleněné korálky a výrobky z nich tady
a rozhodně i krásné tenké vlněné deky a plédy tady.
http://shop.protibet.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.