Share |

Tip na výstavu: Vendula Chalánková: AU!

foto: pořadatel akce

Vyšívané smsky, roztodivní plyšáci, kolážové tragikomiksy, objekty z obřích vietnamských tašek či solární panely Venduly Chalánkové nalezly útočiště v pražské Galerii Villa Pellé. Jedna ze zajímavých současných umělkyň, malířka a ilustrátorka Vendula Chalánková zde představuje tvorbu posledních tří let. Stejně jako stručný, ale o to více přiléhavý název výstavy – AU!, který může být značkou pro astronomickou jednotku vzdálenosti mezi Sluncem a Zemí, starou pražskou espézetkou, označením zlata nebo jednoduše pouhým citoslovcem bolesti, je i dílo Venduly Chalánkové  mnohoznačné, mnohovrstevnaté a někdy i rozporuplné.
 
Jednoduchost a zdánlivá prostota, použití tradičních technologií v nečekaném kontextu, schopnost trefit základní existenciální témata, humor a nadhled stojí nedělitelně vedle znepokojivého apelu. Porozumění a vstřícnost u Venduly Chalánkové provází zároveň ironie a sarkasmus. „Nebojím se hezkých věcí, pro mne neexistuje hranice mezi laskavostí a ironií, porozuměním a sarkasmem. Takové mantinely je nesmyslné si stanovovat,“ odpovídá jasně a jednoduše Vendula Chalánková na dotazy snažící se nalézt teoretické klíče a definice k její tvorbě. V narážce na svůj slavný happening Hudební sdružení Radiátor říká: „V době litinových kamen a kachlových pecí se lidé dorozuměli určitě lépe než v dnešní době radiátorů, ale nepotřebovali tomu říkat komunikace.
 
Kurátorem výstavy je Radek Wohlmuth, který autorku výstižně charakterizuje: „Vendula Chalánková je nesmělá performerka, která maluje obrazy, z barevných papírů lepí existenciální komiksy „černější než tma“, občas šije pohádkové knížky, vesele animuje lidové písničky a k tomu v rámci své módní značky Zvrhlý vkus ještě občas vyrobí třeba náušnice z ibuprofenu.” Návštěvníci expozice uvidí například velkoformátové malby, které se sarkasmem vlastně funkci klasického obrazu zpochybňují, nejnovější autorčiny tragikomiksy i populární animace lidových písniček. Autorka připravila i rekonstrukci již ztraceného kultovního objektu Ježíškův hattrick: Sportovní betlém, pro jehož základ posloužilo hrací pole stolního fotbalu. „Jsme rádi, že dosud největší pražskou výstavou Venduly Chalánkové můžeme pokračovat v představování významných českých umělkyň,” říká ředitelka Villa Pellé Vladana Rýdlová.
 
Výstava AU! je otevřena v Galerii Villa Pellé (Pelléova 91/10) v pražské Bubenči do 15. dubna 2018.

Komentované prohlídky výstavy s kurátorem Radkem Wohlmuthem nabídnou pořadatelé 22. února a 15. března vždy od 18:00, s kurátorem i autorkou potom 12. dubna, rovněž od 18 hodin. Cyklus soboty s autorkou přinese workshop pro dospělé, 17. března jej Vendula Chalánková povede na téma Můj život v komiksu. S dětmi pak autorka bude tvořit 24. 3. Přitažlivé figurky.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.