Share |

Tip na výstavu: Landscape Extended - diSTRUKTURA

foto: pořadatel akce

Landscape Extended
diSTRUKTURA
4. 9. – 4. 10. 2014
Galerie Vernon, Janáčkovo nábřeží 21, Praha 5
 
Galerie Vernon uvádí novou výstavu kreativního dua ze srbského Bělehradu. Prostřednictvím různých médií a uměleckých postupů, zejména malbou, fotografií, kresbou a videem, pokouší hledat ztracená pouta člověka k přírodě a předkládat nové metafory, které reflektují komplexní postavení člověka v rámci urbánní krajiny.
 
Vernisáž je spojena s charitativním projektem probíhajícím ve spolupráci s fondem THE GLOBAL CHARITY TRUST a sdružením Most k umění na podporu fondu ohrožených dětí Klokánek.
 
Milica Milićević (1979) a Milan Bosnic (1969) jsou oba absolventi magisterského programu na katedře malby Akademie výtvarných umění v Bělehradu. Kromě rozličných individuálních projektů, sólových i skupinových, spolupracují od roku 2005 na společném uměleckém projektu pod názvem diSTRUKTURA.
 
Ve své tvorbě si kladou mimo jiné otázku: jak dlouho trvá změnám v našem prostředí změnit způsob, jakým myslíme? „Aniž bychom chtěli vytvářet jakékoliv nové teorie, využíváme ve své tvorbě tradičních uměleckých forem jako je malba, kresba a fotografie společně s historickým a kulturním kontextem, který do svých děl zapojujeme, abychom recipientovi umožnili uvědomit si plně přítomnost, ale také historický a kulturní dědictví.
 
diSTRUKTURA se účastnila více než 30 skupinových výstav, například: CARGO EAST: Subdued Existence in Taichung Taiwan, distURBANces (Luxembourg, 2013), výstavy ve Vídni a v Bratislavě (2012), TINA B festival v Praze (2012), Police the Police/ Bieniále madých umělců v Bukurešti (2010), Belgrade Non-Places in Salon of Museum of Contemporary Art Belgrade (2009) a další.
 
Sólově uspořádali přes 15 výstav v Srbsku, Rakousku, Nizozemí, Německu, v České republice, Slovinsku a Finsku. Jejich aktivitu podpořili mj. Evropský kulturní fond, KulturKontakt, Norské fondy, ProHelvetia, město Bělehrad, Okolje Consulting a další. Jejich díla jsou zastoupena v mnoha soukromých, veřejných a korporátních sbírkách, mezi jinými Wiener Stadtische collection, sbírka města Bělehradu, Telenor, Okolje Consulting Art Collection v Lublani. Za posledních 9 let se účastnili programů artist in residence a workshopů v Rakousku, Nizozemí, Slovinsku, Itálii, Finsku, Egyptě a Srbsku a za duo  diSTRUKTURA obdrželi také dvě ocenění.
 
Více na www.distruktura.com
 
Vernisáž se koná ve čtvrtek 4. 9. 2014 v 18h v Galerii Vernon, Janáčkovo nábřeží 21, Praha 5. V rámci vernisáže DiSTRUKTURA proběhne speciální charitativní akce. Účastníci přispějí symbolickou částkou 50 Kč, která bude rozdělena rovnoměrným dílem na charitativní účely, mezi místní sdružení MOST K UMĚNÍ, zaměřené na skupinu ohrožených děti, a fond GLOBAL CHARITY TRUST, pod který celý koncept spadá.
 
GLOBAL CHARITY TRUST se specializuje na oblast VIP pozvánek, které využívá pro charitativní účely. Od svého založení v roce 2011 má na kontě řadu mezinárodních benefičních akcí. Vedle uměleckých galerií spolupracuje také s luxusními restauracemi, exkluzivními hotely a nočními kluby. Více informací na www.theglobalparty.com.
 
MOST K UMĚNÍ
Občanské sdružení Most k umění je zaměřené na pořádání kulturně vzdělávacích akcí a aktivních workshopů s cílem plnohodnotného zapojení ohrožených skupin dětí a mládeže do společnosti, a obohacení duševního, duchovního a společenského života, jak v jejich okolí, tak v celé společnosti. Více na http://www.mostkumeni.org.
 
O Galerii Vernon
Galerie byla založena v roce 2001 Monikou Burian Jourdan. Od začátku má Vernon jasný cíl: podporovat kvalitní současné umění a představovat ho veřejnosti. Stavět světové a české umění vedle sebe jako rovnocenné partnery a hledat spojení mezi umělci, kteří se nemuseli nikdy potkat a přesto je něco spojuje. Galerie je otevřena ve středu, čtvrtek 12 – 19h, pátek 12 – 17h, sobotu 10.30 – 18h.
 
Děkujeme našim sponzorům: De'Longhi, Achour & Hájek a mediálním partnerům: ArtClue, Art Guide East, GoOut, CityBee, Expats.cz.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.