Share |

Tip na výlet: Moderní, velkorysá a příjemná Varšava

Varšava je mimořádně hezké místo na krátký i dělší výlet či pobyt. Máme pro vás několik stručných tipů a postřehů, které jsme čerstvě přivezli!
 
JAK SE TAM DOSTAT
Nejpohodlněji letadlem. Linka Praha-Varšava polských aerolinií Lot je v provozu už 70 let a za hodinku a něco jste na místě.
 
KDE A CO JÍST
Varšava má dvě michelinské restaurace a řadu dalších podniků, které doporučuje průvodce Michelin jako hodné návštěvy. My jsme byli v restauraci Qchnia Artystyczna - v létě tu jede hezká terasa a kuchyně je fúze moderních postupů, trochy polské tradice a fantazie šéfkuchařky. Vřele doporučujeme studenou polévku chlodnik a také chobotnici. 
 
KDE RELAXOVAT
U řeky Visly jsou velice velkorysé veřejné prostory. Můžete posedávat na lavičkách či schodech, polehávat na trávníku nebo si najít pláž přímo u vody. Na břehu jsou také restaurace a kavárny, kde se pěkně hoví v lehátkách. Na poměrně dlouhou vycházku či běh doporučujeme velký park Lazienki.
 
TIP NA NĚCO NEZVYKLÉHO
Muzeum neonů je jedním ze zásadních bodů v komplexu nazvaném Soho. Bývalý průmyslový areál připomíná berlínskou Neue Heimat a kromě třeba kina tu najdete tohle malé, ale moc hezké muzeum se spoustou písmen i celých nápisů. Vstup je zdarma.
 
JAK VIDĚT CO NEJVÍC
Nám se osvědčila kombinace projížďky lodí po Visle a procházky starým městem (není až tak staré, stavělo se znova před pár desítkami let, protože bylo vybombradované, ale patinu má, protože velká část materiálů je původních; o houževnatosti Poláků vypovídá, že velká část práce byla dobrovolná - na stavby chodili po práci dřít běžní občané). Moderní budovy v centru ovšem stojí za zmínku neméně, protože - "díky" válce, která zničila historické stavby - Poláci zvesela stavěli a staví velmi odvážné domy, jaké v ČR nenajdeme, nebo rozhodně ne v takové koncentraci.
 
RESUMÉ
Varšava je přátelská a dostupná, je blízko, ale v lecčems je jiná než Čechy. Můžete tu celé dny brouzdat designovými shopy, kochat se kostely, bavit se nápisy nebo si užívat řeky. Místní obyvatelé jsou normální, přátelští, dobře oblečení a Čechům dosti blízcí. Varšavu doporučujeme jako cíl výletu, i kdybyste měli jediný den.
 
/další fotky/


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.