Share |

Tip na výlet: Tomba Brion Vega, Itálie

Postmoderní betonový památník, jaký jinde nanajdete
foto autorka

V italském regionu Veneto se nachází něco, co nemá obdoby. Betonová hrobka Tomba Brion Vega (1972, architekt Carlo Scarpa)  je rozsáhlým monumentem, který odkazuje na egyptské pyramidy i japonskou architekturu.

Jedná se o členitý soubor staveb, které kromě samotných sarkofágů v neobvyklých tvarech obsahuje i malou kapli, bazének s rybičkami a další prvky, z nemalé části dost neobvyklé. Jako materiál použil Scarpa, který se sem nechal pohřbít i sám, především beton, ale najdeme tu i mramorová okénka nebo kachlíčky symbolizující nebe. Milovníci architektury a historie najdou řadu odkazů na několik historických období. Procházet monumentem je zvláštní zážitek a přes to, že je opravdu zvláštní, vyzařuje stavba klid a lehkost.

Poblíž se nachází městečko historické Asolo a okolní krajina plná vinic je natolik půvabná, že výlet do těchto končin lze více než vřele doporučit.

Pokud je vám jméno této rodiny povědomé, vězte, že jde o zakladatele firmy Brionvega, kultorvního výrobce televizorů, rádií a další elektroniky (současnou produkci najdete na http://www.brionvega.it/).

 

Více informací najdete například zde.

Youtube procházka je tady.

 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.