Share |

Tip na výlet: Míšeň

Míšeň, Německo
Míšeň
LFS / protisedi.cz

Míšeň (německy Meißen [majsn], hornolužicky Mišno) je město v německé spolkové zemi Svobodný stát Sasko, rozkládající se na Labi, severozápadně od Drážďan. (wiki)

SASKÉ BENÁTKY

O Benátkách se tvrdí, že jsou místem, zaslíbeným romantikům, ale směle jim dokáže konkurovat i městečko zvané Míšeň, které se může pochlubit uzoučkými uličkami, hradem i vodními kanály.

Oproti Benátkám schází Míšni jediné - ruch. Turisté krásy Míšně dosud nepoznali a mimo letní sezónu město spí. O to více se vyplatí jarní či podzimní výlety.

MUZEUM PORCELÁNU

V klidu si projdete město, hrad a právě když vám začne být zima, půjdete se ohřát do tamního muzea vyhlášeného porcelánu. 

Míšeňský porcelán je první evropský porcelán. Jeho vynálezcem byl v roce 1708 Ehrenfried Walther von Tschirnhaus, po jehož smrti v jeho díle pokračoval jeho žák a spolupracovník Johann Friedrich Böttger. Podnik na jeho výrobu, který vznikl v roce 1710, patřil k nejslavnějším manufakturám svého druhu v Evropě a funguje dodnes pod názvem Staatliche Porzellan-Manufaktur Meissen GmbH. (wiki)

Dost bylo slov, muzeum musíte zkrátka vidět. V ceně prohlídky je navíc zahrnut i poplatek za návštěvu keramických dílen, což je zkušenost k nezaplacení.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.