Share |

Tip na pití: Čaj z pražené pohanky

Chutné zrní

Čaj z pohanky. Zní to jako něco děsně zdravého a nedobrého? Neodsuzujte ho předem. Pro tělo je dobrý, ale nechutná jako za trest; pochutnáte si na něm!
Pohanka v tomto čaji je opražená (nebo si samozřejmě můžete koupit syrovou a opražit sami, bude to levnější). Nápoj z tohoto zrní je jemný, nedráždí žaludek ani ervy, můžete si ho dát i večer. Pije se samotný nebo s mlékem, k kavárně La Boheme, kde ho podávají i prodávají na doma, doporučují mandlové mléko.
 
Bude vám chutnat, pokud máte rádi japonský čaj genmaicha (zelený čaj + pražená rýže), případně pražené oolongy. Je jemný (obsahuje jen poganku, žádné přísady) a přitom výrazný.
Nejedná se o nějaký výkřik aktuální biománie, ale o tradiční asijský nápoj, který se v Japonsku pije už staletí pod názvem soba-cha a znají ho také v Číně a Koreji. Má mít také příznivé účinky na krevní oběh a vůbec prospívat zdraví.
Nejpohodlnější je pořídit si vyobrazenou plechovku plnou prvotřídní pražené pohanky, ale pokud máte přístup k surovině, upražte si svoji, případně se zkuste poohlédnout mezi asijskými potravinami - v amerických tržnicích s asijckými potravinami někdy bývá k mání pod názvem kasha, kdo ví, třeba se najde i v Sapě. Tuhle vymazlenou varianru od Harney & Sons seženete v jejich kavárně La Boheme (Sázavslá 32, Praha 2- Vinohrasy, tram Vinohradská tržnice) nebo v eshopu.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.