Share |

Tip na knihu: Třetí kniha královská

Třetí kniha královská (2008) od izraelské badatelky a spisovatelky Jochy Brandes (1959, Haifa) u nás vyšla loni v nakladatelství Garamound bez většího poprasku. Prostě se objevila na pultech  za doprovodu několika recenzí v literárních věstnících a hebraistických kruzích, ale jinak v podstatě ticho po pěšině. Věčná škoda, protože právě tato nenápadná, poněkud plnoštíhlá kniha je skutečným skvostem mezi historickými fabulacemi a srovnání s Danem Brownem není v jejím případě  vůbec od věcí.
 
Děj knihy se odehrává v biblických dobách, kdy vládli králové Saul, David a Šalamoun a chronologicky navazuje na vyprávění obsažené v Královských knihách Starého zákona. Autorka se tématem Starého zákona zabývala už od útlého mládí, sama totiž pochází z rodiny chasidských rabínů, kde studium tohoto textu patří k základům vzdělání. Na těch pak stavěla i v průběhu dalšího studia (židovská studia vystudovala Brandes v Haifě, nyní na své almě mater přednáší a také píše vlastní sloupek do celostátních novin Maariv).
 
Ačkoli je příběh založen na spletitých historických a biblických souvislostech, pro běžného čtenáře jde především o poutavý historický román tak napínavý, že ho bude chtít číst na úkor práce a spánku. Brandes se nebojí jít ani do kontroverzních témat, jako je vyvraždění Saulových potomků králem Davidem nebo okolnosti narození krále Šalamouna, přesto je její dílo především povedenou fabulací a zdařilým pokusem přiblížit veskrze náboženský text sekulárnímu čtenáři.
 
Ostatně i další tituly z pera izraelské univerzitní profesorky vychází z velké části z židovských zdrojů a sledují obdobný cíl – text Starého zákona a další židovské texty nepatří jen do ústraní náboženských škol, ale především dnešním lidem, žijícím v moderním státě Izrael. Doma však autorčina tvorba bestsellerem a za své knihy byla již sedmkrát oceněná Asociací nakladatelů.
 
Třetí kniha královská překvapivě mimo Izrael vyšla pouze česky a italsky. O skvělý český překlad se postarala překladatelka z moderní hebrejštiny Tereza Černá a že to vůbec nebylo jednoduché – Brandes totiž text znatelně přiblížila starozákonnímu stylu, archaizmy se v textu střídají s moderními hebrejskými výrazy a přímými citacemi Starého zákona.
 
Více o autorce: http://www.ithl.org.il/page_15003
 
Text by Asya Meytuv

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.