Share |

Tip na knihu: Karel Steigerwald - Čas utopie

oto (c) Pavel Hejný

Karel Steigerwald, známý český dramatik, spisovatel a fejetonista... To mluví samo za sebe. Všechny jeho tři hry vydané v knize jsou satiry o komunistickém režimu. Autor dal knize podtitul "Tři grotesky ze špatné doby". Všechny tyto tři hry byly/jsou hrány v Nové scéně Národního divadla a jsou charakteristické svou nadsázkou, až troufalým nadlehčováním vážných (či smutných) témat z minulého režimu. První hra (1950: Horáková, Gottwald) je inspirovaná procesem s Miladou Horákovou, druhá (1968: Políbila Dubčeka) je o komunismu s lidskou tváří a o tom, co předcházelo ivazi vojsk Varšavské smlouvy, třetí (1996: Má vzdálená vlast) je o problémech emigrantky, která se snaží v 90. letech restituovat svůj majetek, o snaze o spravedlnost, o prožranosti soudů, o postsametové Komunistické straně. Všechny hry mají společný onen humor a kritický přesah – jakési nastavené morální zrcadlo nám všem.

Nejsem žádný teoretik literatury, napsal jsem jen to, co bylo v mých silách.
Jsem grafik.

Vydavatel knihy (Tomáš Zerzaň) se rozhodl poprosit své oblíbené umělce
o ilustraci každé z her. Vybral si Petra Faltuse (Horáková, Gottwald), Miroslava Pošvice (Políbila Dubčeka), Martina Salajku (Má vzdálená vlast). Každý z autorů viděl svou hru a snažil se prostřednictvím litografie ztvárnit její atmosféru. Grafické listy jsou autorsky tištěné a ručně signované + číslované. V knize jsou volně vložené v "kapsách" a lze si tedy každou z nich vyjmout a např. použít jinde. Jedním z učitelů Steigerwalda
byl i Milan Kundera, který do knihy laskavě poskytl dvě neznámé kresbičky
(jakožto ilustrace), z nichž jedna knihu otevírá a druhá ukončuje.

Grafická úprava je co nejvstřícnější k obsahu knihy. Nešlo o to "křičet", ale vhodně obsah zabalit do odpovídající decentní typografie a kvalitních materiálů. Pro každou hru byl společně s litografy zvolen jiný odstín papíru (částečně podle doby, o které dotyčná hra je a částečně z estetického hlediska). Je to anglický ColorPlan svázaný do měkké japonské vazby s černou obálkou a ražbou. Formát knihy je 350x255mm (poměrně velký) a náklad 100 ks. Vše signované Karlem Steigerwaldem a ručně číslované. Kniha je uschována v kazetě (tzv. etui) která knihu chráni před mechanickým poškozením, a která je graficky řešena jako objekt – text jí obtéká ze třech stran. To souvisí s tím, jak se lze na hry Karla Steigerwalda dívat (z různých úhlů, komplexně) a jak se ke Komunismu vymezit. Slovo "utopie" ještě přetéká (utápí se) na čtvrtou stěnu objektu a symbolizuje tak pověstný elemet skrytý mezi řádky.

Text: František Polák

Kniha stojí 8.500,–

www.casutopie.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.