Share |

Tip na knihu: Karel Holub - Umění a gastronomie

Umění a gastronomie je obrovská, ambiciózní, těžká, pětisetstránková publikace nabitá zajímavostmi.
Autor Karel Holub musel sběrem materiálu pro publikaci strávit léta. A tahle "bichle" je tím typem díla, které bude mít důležitost i za mnoho let.
Tematika souvislostí jídla a světa umění je pojata široce - od obrazů, na kterých někdo něco jí, přes zdobené nádoby zásadního historického významu. Publikace je kromě toho nabitá kvalitně vytištěnými barevnými fotkami, takže člověk nemusí trpět tím, že by si četl o nádherných barvách nějakého díla a měl k tomu mizerně vytištěný černobílý obrázek velikosti poštovní známky.
Nejedná se ale jen o umění výtvarné - dozvíme se i o hudbě a literatuře.
Autor se rozhodl probrat jídlo ve všech epochách i zeměpisných oblastech - od starého Egypta přes evropské civilizace až po americký pop-art. Činí tak s úctou k tématu a se spoustou výše zmíněných ilustrací, takže můžete nasát hromadu vědomostí, aniž byste se prokousávali předlouhými texty.
Takový záběr je úctyhodný a fascinující je už jen to, že někdo všechny tyhle podklady setřídil a shromáždil - nadto autor knížku vydal vlastním nákladem a, pokud je nám známo, bez týmu mravenečků, kteří by za něj dělali podružné úkony. Výsledná, neuvěřitelně nabitá publikace je unikátním počinem jak v kontextu českém, tak zřejmě i světovém -  Kromě knihy Sylvie Malaguzzi Food and Feasting in Art (J. Paul Getty Museu, USA) o ničem podobném nevíme.
Knížka stojí (podle distributora) 2150 - 2350 korun, viděli jsme ji třeba v eshopu Kosmas zde


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.