Share |

Tip na knihu: Bývalý bubeník

repro Dybbuk

Nakladatelství Dybbuk přichází s výjimečnou knížkou. Vypráví bizarní příběhy kolem jedné kapely. Co nám o ní řekli?
 
Herman Brusselmans - Bývalý bubeník
192 stran, váz., cena 239 Kč, 122 x 190 mm, ISBN 978-80-7438-059-4
 z nizozemštiny přeložil Pavel Englický

Bývalý bubeník je první do češtiny přeložený román Hermana Brusselmanse, význačného vlámského spisovatele a kontroverzní postavy, autora více než čtyř desítek knih. Částečně autobiografický text, který se dočkal i filmového zpracování, se točí okolo tématu „sex, drogy a rock’n’roll“. Vychází ze situace, kdy spisovatele navštíví tři podivní mladíci, kteří po něm chtějí, aby se stal bubeníkem jejich nově vzniklé hudební skupiny, následně pojmenované The Feminists. Skupina je založena na neumětelství a handicapu každého svého člena: zpěvák šišlá, basista má ochrnutou ruku, kytarista je hluchý jako poleno, a bubeník by tedy neměl umět bubnovat. 
Spisovatel částečně z nudy, částečně z důvodu, že jde o dočasnou záležitost, souhlasí, věci se však vyvinou jinak. Dále je tu spisovatelova přítelkyně Lio, která se živí obchodem s umělými nehty a nezříká se švédské trojky, slizký a perverzní ministr hygieny, nechybí ani vyprávění o siamském králi s obřím pyjem a konkurenční hudební skupina s hitem „Fattest Dick in Town is Mine“ či plešatá tyranská matka jednoho z členů skupiny, která se rozhodne dělat jim manažerku. Roztočí se tak kolotoč plný událostí absurdních, bizarních, směšných i krutých, přivádějících na světlo temné, jinak skryté stránky života zdánlivě obyčejných lidí.
 
 
 
Herman Brusselmans (1957, Hamme),
vlámský spisovatel, básník a dramatik. Pozornost vzbudil počátkem osmdesátých let jako člen nové generace mladých vlámských autorů, mezi něž patřili například Tom Lanoye či Kristien Hemmerechts. Jeho dílo je silně autobiografické, opakujícími se tématy je hledání smyslu života, cynismus, alkohol, sex a nuda. Zejména jsou to: novela o nihilistickém knihovníkovi De man die werk vond (Člověk, který našel zaměstnání, 1985), první část trilogie Ex-schrijver (Bývalý spisovatel, 1991), druhá část s názvem Ex-minaar (Bývalý milenec, 1993), novelyAutobiografie van iemand anders (Vlastní životopis někoho jiného, 1996) či Logica voor idioten (Logika pro idioty, 1997). Píše také o životě ve vlámských vesnicích v šedesátých letech, příkladem je soubor čtyř povídek Het einde van mensen in 1967 (Konec lidí v roce 1967, 1999), ve kterém proplétá osudy hlavních hrdinů, nebo díla De kus in de nacht (Polibek v noci, 2002) či Mijn haar is lang (Mám dlouhé vlasy, 2009).
Brusselmans pravidelně přitahuje pozornost, a následně i soudní žaloby, svými odvážnými a přímými tvrzeními (jak sám říká: „Provokace je můj koníček.“), publikovanými zejména v novinových sloupcích a časopiseckých článcích.
 
nakladatelství: www.dybbuk.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.