Share |

Tip na hru: Milostný dopis ženě, kterou nemilujeme

foto: pořadatel akce

Umělecký gang Depresivní děti touží po penězích, který naposledy uvedl 120 dnů Sodomy podle Markýze de Sade, ve svém novém projektu překvapivě přitvrdil, i když ne v sexuálním smyslu slova. Na mušku si tentokrát nevzal libertinskou knihu, ale cíl zdánlivě snazší: jednu konkrétní singl ženu, která hledá na internetu svého partnera. Vytvořil o ní představení, aniž by to dotyčná tušila.
 
---
 
MILOSTNÝ DOPIS ŽENĚ, KTEROU NEMILUJEME
Představení, které se pohybuje na hraně dokumentárního divadla, stalkingu, mapování fenoménu singl žen nad 30 let, legrace a touhy po lásce.
13. a 14. února 2015 od 20:00 ve Venuši ve Švehlovce
Depresivní děti touží po penězích
www.depresivnideti.eu
 
---
 
Pět vlčáků nahání jednu ovečku
Princip představení je jednoduchý. V podstatě se jedná o zprávu pěti mužů, kteří nás provedou svými pokusy, mailovou komunikací, dvořením, vábením na schůzku a setkáním s jedinou ženou. Výběr této hrdinky byl přitom dost náhodný, podala si seznamovací inzerát na internetu a odpověděla protagonistům, kteří se vydávali za nápadníky. Se všemi si dopisovala, s některými se i sešla.
 
„Přirozeně jsme usilovali o to, abychom se s ní setkali,“ vysvětluje jeden ze svůdců-performerů, Viktor Filip. „Byla v tom i určitá otázka mužské ješitnosti, kdo z našeho týmu tohoto cíle dosáhne a kdo ne. Na přípravných schůzkách projektu ale vykrystalizovalo i jiné zadání. Nešlo jen o to dostat holku na rande, ale také o to vystihnout její život, její důležitá témata, příběh, její radosti nebo bolesti. Zajímalo nás, co nám na sebe prozradí, ale i to, co přímo neřekne, nebo zamlží, skutečnosti, co si můžeme sami domýšlet.“
 
O svých svůdcovských úspěších nebo neúspěších vyprávějí muži (na jevišti navlečení do kostýmů zvířecích samců, konkrétně plemenného býka, netopýra, medvěda, jelena v říji a elegantního motýla), kteří mají všichni jevištní zkušenost, ale profesionální herci jsou pouze dva z nich. Do České republiky se tak dostává trend dokumentárního divadla známý například z Německa, které pracuje s autentickými protagonisty. Ti vnáší do projektu originalitu a jedinečnost. Nejedná se o sociální divadlo, ale o divadlo, jež se zabývá určitým fenoménem současné společnosti.
 
Režisér inscenace Jakub Čermák k výběru herců dodává: „Bylo tu několik technických bodů. Heterosexuální muži, nad 30 let, ideálně ne pevně zakotvení do divadelní oblasti. Dva z pětice vystupujících měli už vlastní zkušenost se seznamkou, to samozřejmě projektu napomohlo. Podstatným rysem ale pro nás bylo, aby to byli muži tvořiví, s vlastním názorem i s životními zkušenostmi. Skoro všichni také byli v době konání projektu singl, takže teoreticky se do ženy skryté za inzerátem zamilovat mohli, v tom bychom jim nebránili.“
 
Samota žen na jevišti
Impulsem k vytvoření inscenace byla touha blíže prozkoumat fenomén života singl žen nad 30 let. Zdá se, že v našem okolí je stále více mužů i žen, kteří žijí mimo manželství i mimo partnerský život. Často se jedná o ženy, které jsou atraktivní, samostatné, inteligentní, vtipné, úspěšné téměř ve všem - krom hledání trvalého přítele.
 
„Pro mě byl v tomto směru zajímavý moment,“ vysvětluje performer Viktor Filip, „když jsme si četli seznamovací inzeráty na internetu. Řada z nich byla skutečně neuvěřitelně absurdní nebo směšná… U některých jsme se až váleli smíchy. Ale zároveň z těch textů čišela silná melancholie, až to člověku bylo líto. Také se tam opakovaly u různých pisatelek stále stejné obraty, např.: hledám muže s vyřešenou minulostí. Dost to, myslím, vypovídá o tom, s jakými muži se hledající ženy už ve své vlastní minulosti setkaly. Pro chlapy to není vždy lichotivé vysvědčení."
 
Žena za oponou
Přijde hlavní hrdinka dramatu, která netuší, že se stala hlavní inspirací projektu? A ví vůbec teď, když se blíží premiéra, že se stala objektem zkoumání? Tvůrci slibují, že tuto popisovanou, opěvovanou i kriticky zkoumanou ženu do premiéry osloví a na představení ji pozvou. Jakou očekávají reakci? A nepohybují se ve svém představení za hranicí etiky?
 
„Je mi jasné, že pro někoho to bude přes čáru, a možná to přes čáru skutečně je,“ připouští režisér Jakub Čermák. „Na začátku jsme o tom dlouze diskutovali, ale nenašli jsme žádný způsob, jak projekt jinak realizovat. Určili jsme si několik pravidel, abychom se chovali v rámci vymezených hranic co nejvíc fér. Samozřejmostí je anonymizace. Neprozradíme ani její jméno, ani neukážeme třeba fotografii. I když obojím disponujeme. Sami jsme moc zvědaví, co nám naše adresátka milostného dopisu řekne, za předpokladu, že s námi bude ještě mluvit. Stejně tak nás ale zajímá názor publika, takže chystáme představení s následnou diskuzí mezi participujícími umělci a obecenstvem. Kluci jsou připravení na všechno, i na létající vajíčka,“ dodává režisér.
 
Jaká hrdinka ale je, co o ní samečci oblečení do plyšových kostýmů zjistili, a jaká skrytá témata odhalili, to autoři zatím neprozrazují. Takové informace jsou prý bonus pro diváky, kteří přijdou pátrat společně s performery. A možná bude přítomná i hrdinka… Kdo ví?
 
RESUMÉ:
Depresivní děti touží po penězích: MILOSTNÝ DOPIS ŽENĚ, KTEROU NEMILUJEME
premiéra: pátek 13. února 20:00
1. repríza: sobota 14. února (sv. Valentýn)
soubor: Depresivní děti touží po penězích, www.depresivnideti.eu
prostor: Venuše ve Švehlovce, www.venusevesvehlovce.cz

 
autor konceptu a režie: Jakub Čermák
dramaturgie: Veronika Musilová Kyrianova
scénografie: Radka Josková
hudba: Adam Kratochvíl
světelný design: Lukáš Dřevjaný
hudební spolupráce: Radomír Švec
asistentka představení: Nikol Černá
 
tvoří a hrají:
MEDVÍDEK - Richard Němec
JELEN V ŘÍJI - Viktor Filip
PLEMENNÝ BÝK - Pavel Cimbál
MOTÝLEK - Josef Hervert
NETOPÝR - Stanislav Štoček


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.