Share |

Tip na film: RINO - Příběh špióna

foro Deaf Blind Not

26.9. měl v nabitém kině Lucerna premiéru film Jakuba Wagnera RINO - příběh špióna. 
Naše dojmy? 90 minut, které nejsou investigativní, ale zpracování je nádherné. Hudba Ondřeje Anděry i střih: skvělé (slovo hudba bychom rádi podtrhli).
Film je dokumentární, ale jde spíš po srstí, po povrchu; neodkryje nic, co bychom už nevěděli - byť vznik snímku provázely neshody s Köcherem, který požadoval některé věci vyjmout ("Dokument se mi nelíbí po obsahové ani tvůrčí stránce. Požadoval jsem rozostření ženy Hany dle zákona o ochraně osobnosti. Respektuji přání své ženy, požadovala to od začátku. Ve filmu však nakonec rozostřena není," cituje web Fiftyfifty. Přes to, že nás informace z plátna nepřekvapily, působivý dokument doporučujeme!
 
Na trailer se můžete podívat tady. 
-

SYNOPSE

RINO je celovečerní dokumentární portrét Karla Köchera, nejslavnějšího československého špiona druhé poloviny 20. století. Köcher je známý jako jediný špion bývalého východního bloku, kterému se podařilo úspěšně proniknout do americké CIA a vynášet odtud informace pro československou rozvědku a KGB. Jeho odtajněný spis má mnoho desítek tisíc stran.
Film ukazuje obraz talentovaného, inteligentního muže, jehož životní příběh se po osudovém podpisu spolupráce stal špionážním románem od Johna le Carré. Roku 1965 byl Köcher vysazen i se svou mladou ženou v USA, a dlouhých devatenáct let pracoval na své misi proti státu, ve kterém našel druhý domov. Dokonale skrýval své pravé poslání, než byl v roce 1984 zatčen FBI a po ročním věznění vyměněn na berlínském Mostě Špionů za prominentního sovětského disidenta Ščaranského.
Köcherův strhující, paradoxní a provokující životní příběh, příběh špiona, nám v rozhovorech přibližuje jak Köcher sám, tak lidé, kteří ve studené válce stáli na odlišných stranách barikády. Archivní materiály nás uvádějí do doby, ve které se příběh odehrává. Pulzující hudba Ondřeje Anděry, který debutuje jako filmový skladatel, dotvářejí téměř thrillerovou atmosféru. S použitím informací, které přinesl spoluautor scénáře Vladimír Ševela, stojící za  bestsellerem Český krtek v CIA, se jedná o nejkomplexnější obraz Köcherova příběhu, jaký byl natočen.
Vítejte ve světě mezinárodní špionáže. Komu věřit a komu ne, na jakou stranu se přiklonit? Není to vlastně ve světě lží naprosto zcestná otázka?      

-

RINO - Příběh špióna

Dokumentární

Česko, 2016, 96 min

Režie: Jakub Wagner

Scénář: Richard Malatinský, Vladimír Ševela, Jakub Wagner

Kamera: Viktor Smutný

Hudba: Ondřej Anděra


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.