Share |

Táborská bašta, aneb gastronomie ve městě husitů: To by Pohlreich koukal!

foto archiv autora

Zatímco nudisti zbožňují Tábor kvůli Adamitům, vy si ho zamilujete pro jeho historické centrum a skvělé restaurace!
Vybrali jsme pro vás kvarteto podniků, které byste neměli při návštěvě jihočeského města minout.
Tábor gastronomií doslova žije – má vlastní sádky, kde si můžete koupit ryby, biofarmu rozvážející bedýnky se zeleninou a ovocem po celém kraji a hlavně šikovné kuchaře, kteří tohle všechno dokážou skvěle uvařit.
 
Restaurant La Cave
Těžko hledat v okolí Tábora lepší podnik. Restauraci vede šéfkuchař Martin Svatek a přímo se vyžívá v národní a regionální kuchyni (vaří hlavně z jihočeských surovin). Ochutnat tak můžete zadělávané dršťky s pikantní klobásou, králíka plněného liškami s kynutou cmundou nebo jehněčí kolínko podávané s jihočeským kočičákem z brambor. 
La Cave připravuje na každý měsíc speciální dny podle „gastronomického kalendáře“ – to znamená, že v květnu pořádá chřestové dny, v září jídla s chutí hub nebo v říjnu servíruje ryby z jihočeských rybníků.
Ceny jídel jsou vzhledem ke kvalitě přizpůsobené středně velkému městu (za hlavní jídlo zaplatíte od 200-400 včetně přílohy). Jedinou vadou podniku je mdlá atmosféra, sklepní prostory s ošuntělým kobercem nejsou zrovna synonymem útulnosti.
www.dvoraktabor.cz/cz/gastronomie/
Restaurace Na schůdkách
Když na pořádný kus masa, tak jedině „na schůdky“. Bifteky, jehněčí a krkovice na x způsobů připravuje kuchař na grilu přímo v prostoru mezi hosty. Nejde sice o žádné „hoch gastro“, ale pokud vám vyhovují poctivé porce, dobře udělané maso a hospodská atmosféra, budete vrnět blahem.
www.mery.cz
Kafé Bar Havana
Přímo na Žižkově náměstí najdete jeden z nejpříjemnějších podniků ve městě. Vedou ho stejní lidé jako populární strašnickou restauraci U Kašpárka, a tomu odpovídá i stylizace baru. Interiér je vkusně přeplácaný všemožnými serepetičkami včetně podsvíceného akvária se žlutými rybkami. Menu nabízí kromě hovězích a vepřových steaků tradiční mexickou kuchyni (quesadilla con pollo, burrito con carne). Jestli za sebou ale máte návštěvu vinohradské Las Adelitas, tak vás táborská interpretace Mexika poněkud zaskočí.
www.kafehavana.cz
Goldie restaurant hotelu Nautilus
Restaurace patřící britskému manželskému páru, který historickou budovu v centru za čtyři roky zrekonstruoval, nabízí sympatický protipól již zmiňované La Cave. V menu najdete jihočeskou kulajdu s vejci a houbami, jehněčí hřebínek na rozmarýnu a česneku či ovocné tvarohové knedlíčky. V kuchyni oproti Svatkově podniku sice Goldie o chloupek zaostává, zaručeně vás ale ohromí luxusní interiér s výhledem na kašnu a věž táborského kostela. Romantika až na půdu :)
www.goldie.cz
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.