Share |

Sziget festival: Guettovo finále s ohňostrojem

foto: David Peltán

Tak headlineři byli Nick Cave, Biffy Clyro, Blur, Mika a v neděli se zvědavě čekalo, co předvede David Guetta. DJ David Guetta, tak populární u fanoušků a tak nepopulární u kritiků, totiž doprovázel finální show festivalu Sziget. Rozhodně ale nebyl jediný, o koho v poslední den jevili návštěvníci zájem.
 
Elektronická scéna toho nabídla v neděli ale daleko víc než jen Davida Guettu. Se stejným očekáváním s jakou se letos čekalo na druhou desku Empire of the sun čekal szigetský dav na vystoupení těchto australanů. Velký otazník vyvolával fakt, že kapela, tedy Luke Steele a Nick Littlemore téměř nikdy nevystupuje dohromady, tudíž se čekalo, jak to bude tentokrát. Jakmile spustil první song Old flavours z desky Ice on the dune, vyjel z propadliště ve futuristickém kostýmu pouze Luke Steele a překvapení se tedy nekonalo. Ten se ale obklopil kapelou a tanečníky, kteří předváděli skvělou choreografii. Již v klipech nastavený výborný vizuál pracoval i tentokrát v podobně vesmírných projekcí a kostýmů. Příjemný poslech podnítil i fakt, že zvukař nepřepálil basy, jak tomu bylo například u Dub FX. I přes všechnu vizuální i zvukovou dokonalost vystoupení působilo trochu chladně a sterilně. Možná jednoho dne, až se duo sejde na pódiu dosáhne úplného vrcholu.
  
Závěrečné show na hlavní Pop – Rock stage  se měl v letošním roce zhostit francouzský dj a producent David Guetta. Pořadatelé se asi snažili vsadit na jistotu, že David Guetta přitáhne na závěrečnou show velkou část festivalového publika. To bylo sice početné, ale na Blur to rozhodně nestačilo a to nemluvíme o kvalitě hudební produkce. Bohužel se opět ukázalo, že David Guetta není žádný hudební genius, ale spíš výborný marketingový produkt. Umí chytlavě kombinovat nové hudební trendy, které mnohdy přicházejí z absolutního undregroundu s tuctovými diskotékovými melodiemi, které mu zajišťují masovou popularitu. Když jsem na úvod slyšela opravdu strašný remix legendárního Song 2 od Blur, bylo mi Blur upřímně líto. Takhle špatný remix jejich kultovní skladby jsem neslyšela snad nikdy a bude to asi tím, že zkombinovat hymnu nezávislé scény 90 let s opravdu krutým techno-trance rytmem, je téměř hudební zločin. Stejný pocit máte, když slyšíte Davida Guettu do svého setu zakomponovat dubstep. Z původně undergroundových stylů se přesně tímto způsobem stávají mainstreamové odrhovačky, které jsou od své původní podoby na hony vzdálené. David Guetta má sice početné publikum, jako ostatní popové hvězdy, ale s djským umem to už dávno nemá nic společného.
 
Německý dj a producent Alexander Ridha vystupující pod jménem Boys Noize patří do kategorie těžkotonážní sbíječka. Když s 15ti minutovým zpožděním vjela na pódium obří hlavka/lebka démona a rozezněly se první tóny, byla jasná jedna věc – basy na maximum, takže pro normálního posluchače horor, ale pro posluchače užívající si poslední noc na Szigetu ideální záležitost.  Ridha, stojící na vrcholu svého démona si zahrál jak novinky ze své třetí desky Out of the Black, tak starší záležitosti, jako je například remix písně Swoon od Chemical Brothers. Jediný otazník možná vyvolával fakt, že vystoupení neslo označení live. Pro některé to bylo asi mírně matoucí, protože jsou zvyklí, že live znamená automaticky kapela a dj, pracující se svými tracky do kategorie live nepatří.  Jedna věc je jasná, jestli chcete tančit až do rána, jděte na Boys noize.
 
Tak se dá zakončit skvělý Sziget festival 2013.
 
Nonstop týden plný zábavy se koná od 5. do 12. srpna v Budapešti.
 
www.szigetfestival.cz
http://www.facebook.com/SzigetCZ


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.