Share |

Swingová elegance v podání Glenn Miller orchestra

foto Glenn Miller orchestra PR

 
Tradiční lednový svátek pro všechny příznivce swingu nebude chybět ani na začátku roku 2013. Poprvé do Olomouce a již popáté v řadě do Prahy přijede jeden z nejznámějších swingových orchestrů na světě Glenn Miller Orchestra. Domácím příznivcům, kteří ho odměňují velkou láskou a vyprodanými koncerty po celé ČR, zahraje 10. ledna v Moravském divadle Olomouc a 12. ledna v pražském Obecním domě. Svým vystoupením naváže na koncertní program „In the Miller Mood“, který spojuje tradiční evergreeny jako Moonlight Serenade, A String of Pearls, Little Brown Jug, Stairway To The Stars, Somewere Over The Rainbow a samozřejmě In the Mood se skladbami dalších swingových a jazzových skladatelů. Diváci si užijí skvělé instrumentální výkony, zpěv sólistů, celého tělesa a humor a eleganci, se kterou je Millerovou tvorbou provede kapelník Wil Salden. Navíc koncerty podpoří Nadaci Terezy Maxové dětem. Vstupenky na pražské koncerty jsou v prodeji v síti Ticketpro, olomoucká vystoupení jsou již vyprodaná.
Historie původního amerického tělesa Glenn Miller Orchestra sahá do třicátých let minulého století. Glenn Miller se brzy po jeho založení ve svých třiceti pěti letech stal hvězdou tehdejší hudby. Hubený, vážně vypadající muž s kulatými brýlemi přinesl nový zvuk, založený ne na sólistech, ale perfektní harmonii celého orchestru. Na podzim roku 1939 začala rádia hrát hudbu jeho orchestru a skladby In the Mood, Pennsylvania 6-500, String of Pearls a Moonlight Serenade se okamžitě staly populární po celém světě. V roce 1942 přišel Glenn Miller s nápadem spolupracovat s americkým letectvem a založil U. S. Air Force Orchestra. Život Glenna Millera skončil ve věku čtyřiceti let při nikdy nevysvětlené letecké nehodě, kdy celé letadlo během 2. světové války na cestě z Londýna do Paříže zmizelo. Jednou z nedávných teorií je, že jej zasáhla bomba, kterou upustil nad kanálem La Manche jeden z bitevníků vracející se z náletů nad Německem. I když hvězdná kariéra Glenna Millera trvala pouhých pět let, byla to dostatečně dlouhá doba na to, aby se zapsal do historie jako vůdčí osobnost nejpopulárnějšího swingového orchestru na světě.
Po smrti kapelníka založil Tex Beneke, člen Glennova orchestru, na konci druhé světové války nový Glenn Miller Orchestra. V roce 1956 se vedení orchestru ujal Ray McKinley, bývalý bubeník Miller’s Air Force Orchestra, a do současné doby se vystřídalo několik dalších kapelníků. Wil Salden se začal zabývat hudbou Glenna Millera v roce 1978 a přijal za svou jeho kouzelnou formuli: „Každý kapelník sní o vytvoření nezaměnitelného zvuku, který je okamžitě rozpoznatelný po několika tónech.“ V roce 1990 byl Wil Salden společností, která uveden jako kapelník Glenn Miller Orchestra pro Evropu. Seznam jejich oblíbených standardů zahrnuje například „Sunrise Serenade", „Moonlight Serenade", „Moon Love", „Over the Rainbow", „Blue Orchids", „The Man With the Mandolin", „Careless", „When You Wish Upon a Star" a „Imagination".
10. ledna 2013, 17:00 a 20:00, Olomouc – Moravské divadlo Olomouc
12. ledna 2013, 17:00 a 20:00, Praha – Obecní dům
Glenn Miller Orchestra - In The Mood: http://www.youtube.com/watch?v=bR3K5uB-wMA
Glenn Miller Orchestra - Moonlight Serenade: http://www.youtube.com/watch?v=AQseFAcWvtE
Glenn Miller Orchestra - Blueberry Hill: http://www.youtube.com/watch?v=wsqgTEgEvis
Glenn Miller Orchestra - Chattanooga Choo Choo:
http://www.youtube.com/watch?v=-XQybKMXL-k
Glenn Miller Orchestra – Little Brown Jug:
http://www.youtube.com/user/glennmillerorch#p/u/10/RzMHMWjVZc0


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.