Share |

Světlo a zvuk ve scénografii na Quadriennale: Scanner, Machover a další esa dorazí do Prahy

Světlo a zvuk
www.pq.cz

Scénografie a divadelní prostor. To jsou témata Pražského Quadriennale, které proběhne od 16. do 26. června. PQ představí práce divadelních výtvarníků, designérů, kostýmních návrhářů, architektů a světelných a zvukových designérů z více než 70 zemí.

Několik dní věnuje PQ světelnému a zvukovému designu, bez těchto dvou věcí by totiž scénografie nemohla existovat. Projekt se jmenuje Světlo a zvuk a stojí za ním dvě velmi zajímavá jména – scénograf Boris Kudlička a zvukový designér Steven Brown.

Světlo a zvuk obsadí od 19. do 23. června Novou scénu a celé to bude interaktivní, mobilní a fascinující, slibují organizátoři. Jistě k tomu pomohou další velká jména, například Tod Machover se svou oblíbenou otázkou, zda je možné vidět zvuk, nebo Scanner, britský umělec, který experimentuje se zvukem, prostorem, obrazem a formou. Mezi další hosty patří zvukový umělec Hans Peter Kuhn, mimochodem jeden ze zakladatelů prvního soukromého rádia v Berlíně, nebo Felice Ross a Olaf Winter.

Program projektu se skládá z interaktivních prezentací, panelů a diskusí s umělci a designéry, zvukové instalace a performace (Zvuková kuchyně), výstavy světelného designu a projekce dokumentu Divadlo Svoboda. Kompletní program Světla a zvuku naleznete zde.

Výstava světelného designu je příležitost vidět práce významných světelných designérů napříč disciplínami od činohry a opery až po akce ve veřejném prostoru.

Zvuková kuchyně bude místo, kde se zkoumají nová zvuková média a to jak na nás působí a jak jich využít v živé performenci.

V neposlední řadě bude k vidění dokument Divadlo Svoboda, který natočil vnuk slavného scénografa Jakub Hejna. Josef Svoboda neovlivnil totiž jen divadelní scénografii ale i svého vnuka Jakuba a protože Jakub toho se svým dědečkem během života moc nenamluvil, rozhodl se po jeho smrti natočit o této fascinující ale i provokativní osobnosti film.

Projekt Světlo a zvuk je jedinečná možnost nakouknout do kuchyně dříve trochu zanedbávaných zvukových a světelných mistrů, kteří se v dnešní době přetékající novými technologiemi, hřejí na zaslouženém výsluní.

 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.