Share |

Svět se boří (a rekonstruuje?)

Aktuální dění kolem libeňského paláce
Ani zub času nedokázal za téměř 80 let to, co za chvíli sbíječky.
ni(c)

O Paláci Svět jsme vás informovali již několikrát. Konstruktivistická budova z 30. let minulého století chátrá. Italský majitel kulturní památky Antonio Crispino dlouho otálel s rekonstrukcí objektu. Na sklonku loňského roku představil řediteli Odboru památkové péče Mgr. Janu Kněžínkovi plán a harmonogram rekonstrukčních prací.
Ty byly tento týden trochu paradoxně demonstrovány bouráním kavárenské terasy a přístavku v ulici Zenklova. Železobetonový kolos totiž vlivem své váhy a nestabilního podloží praská, což je nejvíce vidět právě na přístavku terasy a někdejší kavárny v Zenklově ulici. Nenávratně tak mizí kachlíková fasáda s nápisem RESTAURACE A KAVÁRNA SVĚT a výtvarné zpodobení Světova globu.
Ing. arch. Zdeňka Baštová, odborná referentka Odboru památkové péče, nám nicméně sdělila, že původní betonové truhlíky se na následně vytvořenou repliku terasy vrátí. Na to, jak si A. Crispino a jím najatý architekt poradí s obnovou nápisu RESTAURACE A KAVÁRNA SVĚT, paní Baštová odpovědět nedokázala. Dodala nicméně, že pan Crispino již nakoupil kachlíky k nerozeznání podobné od těch původních.
Na stavbě, i když v současné době jde o bourací práce, by měl být dozor restaurátorských odborníků. Během čtvrtečního happeningu občanského sdružení 8jinak to nicméně byli mladí lidé sdružení, kteří se pokoušeli zachovat padající kachlíky kavárny Svět.
Dění kolem libeňského Paláce Svět budeme i nadále sledovat.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.