Share |

Suzanne Vega v Arše

foto: Džyntáre & Kubii

Po třech letech se Suzanne Vega zase před českm publikem. Tentokrát v menším, na jistotu, ale zase skvěle. /GALERIE/

 
Na úvod něco na osvěžení paměti. Před třema lety to bylo s kytaristou, bubeníkem, nečekaným hostem a spoustou povídání. Letos se Suzanne rozhodla, že sebe sama pojme komorněji a z tehdy perfektně fungujícího vystoupení zůstal jen už tradiční cylindr a doprovod druhý kytary, což výrazněji nezaškodilo, byť to koncertu ubralo na dynamice. Samozřejmě Suzanne je pořád skvělá a bezprostřední vypravěčka, letos se ale omezila v podstatě na příběh o chystaný divadelní hře (ke který si nepřekvapivě píše hudbu a sama ztvárňuje hlavní hrdinku Carson McCullers) a strohý konstatování, že českej přihlížející chce stejně slyšet to nejprovařenější. 

Jak řekla, tak z většiny udělala. Velikej aplaus si vysloužily především songy jako Tom's Diner, Luka nebo Blood Makes Noise. Publikum, včetně nás, by stopro bylo zklamaný, kdyby je neslyšelo. Myšleno v dobrým, Suzanne je přednáší s tisíckrát odehranou jistotou a grácií. Jako pravidelný návštěvníky jejích koncertů nás ale zajímá, co se odehraje mimo hitový epicentrum, který je rozprostřený přes celou stopáž a zkušeně graduje až ke zmíněný Tom's Diner, potažmo k přídavkům.

Silnej byl tentokrát především blok věnovanej právě hře Lover, Beloved: An Evening with Carson McCullers, jejíž hudební obsah tvoří i nejnovější (btw. výborný) album. Song New York Is My Destination můžete mít to štěstí zaslechnout i v českým éteru. Nešlo si nevšimnout, že Suzanne celejma přípravama na únorovou premiéru dost žije a bylo by fajn, kdyby se představení ukázalo i tady. Vejlet do Houstonu (taky nás překvapilo, že se nezačíná v opěvovaným New Yorku) sice dobrej, ale Texas je spíš destinace pro Chovancovu partu než teatrofila v roláku. 

Uspořádat v Česku koncert Suzanne Vega je pro pořadatele asi takovej adrenalin jako uspořádat koncert Depešáků. Je to jako setkání se starou známou. Vzájemná chemie mezi interpretem a publikem se zdá nevyčerpatelná, hity nezpochybnitelný. A u Suzanne je ta proměnná kolem vždycky přinejmenším příjemná.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.