Share |

Supraphon prozrazuje: Vydáme 10 titulů mluveného slova

foto: pořadatel akce

V těchto letních dnech připravuje vydavatelství Supraphon desítku titulů mluveného slova, která by měla na podzim zaujmout příznivce audioknih, ale i kvalitního nadčasového humoru. Část své produkce zaměří i na dětské posluchače různých věkových skupin.

 

Již na začátku září vyjde první česká audiokniha slovenské herecké legendy Milana Lasici; exkluzivního kompletu s překvapujícími a dosud nevydanými archivními objevy se dočkají nahrávky Miloslava Šimka a Jiřího Grossmanna. Supraphon chystá i několik novinek pro děti. V těchto dnech jsou v nahrávacím studiu protagonisté Divadla Spejbla a Hurvínka, pro malé posluchače se také připravuje pohádkové album písničkáře Jiřího Dědečka a překvapením v žánru audioknih bude debut Ivany Gottové, která se svými dcerami natočí Andělské pohádky na dobrou noc. Pro vánoční období vydá Supraphon ve spolupráci s Jiřím Suchým zvukovou podobu hry divadla Semafor Opera Betlém. 

 

HUMOR

Audiokniha slovenského populárního divadelníka a humoristy Milana Lasici O lidech a lidech sumarizuje chytré a vtipné fejetony, které autor napsal v posledních letech. Interpretem minipříběhů a humorných úvah je kromě autora Milana Lasici také Zdeněk Svěrák. Díky ironickému a pobavenému přednesu obou zvláště vynikne směšnost problémů, jichž se už ze zvyku obáváme, jako by šlo o problémy stěžejní. Tyto fejetony lze poslouchat mnohokrát a při každém dalším poslechu v nich objevíme nové a nečekané roviny sdělení. Na CD vyjde audiokniha 6. 9. a bude dostupná (stejně jako všechny nahrávky Supraphonu) i digitálně - například na serverech Supraphonline.cz a Audioteka.cz.

 

Na konec měsíce října Supraphon připravuje k vydání souhrn všeho, co kdy ve zvuku zaznamenaly mikrofony z díla autorské dvojice Miloslava Šimka a Jiřího Grossmanna. Šimek a Grossmann komplet přinese zájemcům i překvapení, protože se podařilo objevit záznamy dosud nevydané a neslýchané. V kolekci najdeme nejen všechny pořady ze scény divadla Semafor ve skutečné, nesestříhané podobě, ale i nejrůznější kuriozity a nečekané dialogy a písničky.

 

PRO DĚTI

První zářijový den k malým dětem zamíří CD Kolotoč a Copánek, upletený z povídání, písniček, pohádek a hádanek. Pásmo z osvědčených a oblíbených textů pro děti známých českých básníků, například Františka Hrubína, Františka Halase, Karla Šiktance, Josefa Kainara a Oldřicha Mikuláška je přednášeno hravě a zábavně dětmi i dospělými interprety Jaroslavem Kepkou, Janou Drbohlavovou a Violou Zinkovou. Je doplněno písničkami a vyprávěním o přírodě, hádankami a říkadly. Nahrávka může skvěle pomoci při výuce nejmenších dětí doma i v mateřské školce.

 

Autoři Karen Wallace a Lou Kuenzler napsali Andělské pohádky na dobrou noc. Z nich bude číst Ivana Gottová nejen svým dvěma dcerkám na nahrávce CD, ve které si všichni také zazpívají. Texty písní napsal Ondřej Suchý, režii bude mít Jan Jiráň. Rozvíjením dětské představivosti v krátkých napínavých příbězích s uklidňujícím koncem pomůže malým posluchačům uvědomit si kouzlo, které se může skrývat pod všedními událostmi. Ivana Gottová je ideální interpretka těchto pozitivních pohádek a její dvě dcerky skvělými partnerkami k diskusi nad vyslechnutými příběhy. Album by se mělo v prodeji objevit ve druhé půlce října.

 

Podle úspěšné dětské knížky Pohádky o Malé tlusté víle Jiřího Dědečka připravuje na říjen Supraphon ve formátu mp3 její zvukovou podobu. Písničkář Jiří Dědeček je nejen autorem, ale i interpretem originálního vyprávění o společnosti hraček s mimořádnými vlastnostmi i jmény – Trpasl,  Prasisko, Panáče, Pardynka, Nastydlá rybička, Knedlík, Špinavý zajíc a Malá tlustá víla. Ti všichni mají jako hračku živého kocoura jménem Šroubováček. Mimo jiné se jim podaří vysvobodit Prasisko ze zakletí, naučí Trpasla říkat R a prožijí řadu veselých příhod, které Jiří Dědeček také doprovází písničkami.

 

Nová nahrávka Divadla Spejbla a Hurvínka se bude jmenovat Hurvínek a funící Billy. Dobrodružství populárních postavičekse tentokrát inspirovalo skutečnými a především komickými okolnostmi vzniku jednoho domácího zařízení s neprávem pošramocenou pověstí – vysavače. Album potěší posluchače v polovině října.

 

VÁNOČNÍ

Předvánoční atmosféru může mimořádně umocnit nahrávka z divadla Semafor, Opera Betlém. Jiří Suchý, autor textu opery, se inspiroval barokní naivistickou zpěvohrou, vycházel z rodinných tradic českých Vánoc a stvořil okouzlující malebný příběh, doplněný koledami, vánočními písněmi i jejich jazzovými verzemi. Základní historka je jednoduchá a klasická. Skupinka malých dětí se vydá do Betléma, aby tam v jesličkách vyhledala malého Ježíška. Doprovázejí je anděl a čert, cestou potkají tři krále, selku a pastýře, vyhnou se Herodesovi, až po mnoha písních a vtipných dialozích dojdou svého cíle, kde si společně všichni zazpívají, věnují Ježíškovi vánočku a vytvoří skutečný lidový betlém s figurkami oveček, pastýřů a králů. Album by se mělo objevit v prodejnách na začátku listopadu.

 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.