Share |

Sully: Zázrak na řece Hudson. Slaďák, nebo dobrej biják?

foto Deerkerol

V sobotu jsem měla možnost jít na promítání Sullyho (Sully: Zázrak na řece Hudson) v CineStarovským novým konceptu sálu - Dolby Atmos.

Díky mojí zálibě v letadlech znám příběh letu US Airways 1549 z LaGuardia do Seattlu, s mezipřistáním v Charlotte, velmi dobře. Měla jsem tím pádem na filmové zpracování skutečně vysoké nároky.
 
Nejdřív mě informace o T. Hanksovi v hl. roli docela šokovala. Nechala jsem si to projít hlavou a uvědomila si, že Chesley Sullenberger si sakra zaslouží, aby ho hrál představitel Forresta! Do role kopilota obsadili Aarona Eckharta, čili výrazově dokonalej protipól Toma Hankse. Bála jsem se mimo faktických nepřesností i skutečnosti, že film natočila US produkce. Na druhou stranu jsem si řekla, že C.Eastwood tak dokonalej příběh nemůže zasypat tunama cukru?!
 
Příběh je ve zkratce o tom, jak kapitán letu 1549 (15.1.2009), Chesley Sullenberger, dokázal po výpadku obou motorů Airbusu A320 se svým kopilotem Jeffreym Skilesem přistát přímo na hladině Hudsonu. 208 sekund po startu. Příčinou bylo hejno kachen, jejichž těla měla destruktivní účinky na chod motorů. O život nepřišel ani jediný pasažér - přitom se v  drtivé většině případů letadla při kontaktu s vodní plochou roztříští. Posádka letu se stala v okamžení, po právu, hrdiny. NTSB (česky: úřad pro vyšetřování leteckých neštěstí) měl však za úkol zjistit, zda mohl kapitán Sullenberger přistát s A320 na letišti v Teterboro, New Jersey nebo dokonce zpátky na LaGuardia...

Prvních deset minut filmu mě drželo v totální nejistotě. Když se příběh dostal přímo do samotné rekonstrukce katastrofy, začíná to být ale docela "majstrštyk". Od komunikace pilotů v kabině s řídicí věží, včetně úkonů po vzletu, technických detailů (aspoň těch, které jsem měla možnost na první shlédnutí vstřebat), všechno do puntíku sedělo! Jsem ráda, že se tvůrci drželi skutečných záznámů z pilotní kabiny a technických parametrů a nepokoušeli se celej příběh víc "poameričtit" a učinit ho filmovějším. 

Moc se mi líbí, jak film "odsýpá", žádný zbytečný mlácení prázdné slámy nebo zasněné záběry do nikam. Tvůrci věnovali pozornost i vyšetřování, rekonstrukci a následným simulacím letu. Tady už si ovšem museli pomoct, jelikož kdyby to natočili "po úřednicku", nikoho by to nebavilo a trvalo by to o hodinu dýl. Patosu se ale přece jen na konci dočkáme.  Především od "Skyler Whitový", rozumějte: Anny Gun.
 
Sečteno podrtženo, jsem mile překvapená. Doporučuju, běžte na to... Můžete tomu věřit!
Výsledek: Dobrej biják


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.