Share |

Studenti textilního návrhářství představili své modely. Jak to dopadlo?

kolekce Řecká bohyně zítřka od V. Datlové / foto Ondřej Čapka

V pražském klubu La Musica se konala módní přehlídka závěrečných bakalářských prací studentů Textilního a oděvního designu z Technické Univerzity Liberec, detašovaného pracoviště Jihlava. Jaká byla, kdo ji pořádal a za co?

Během večera bylo představeno 60 autorských modelů, které byly vytvářeny pod vedením ak. mal. Svatoslava Krotkého, MgA. Zuzany Veselé a MgA. Jitky Huňkové. Módní přehlídka byla rozdělena na prezentace jednotlivých návrhářů, kteří své kolekce vytvořili vždy na určité téma.

Pořídili jsme interview s jedním z pořadatelů, Oliverem Vradyim.

 Můžete se nám krátce představit a vysvětlit, jakou roli jste měl na přehlídce?

Jmenuji se Oliver Vradyi, v módním světě se pohybuji řadu let - začínal jsem jako model, od roku 2009 se věnuji fashion stylingu, produkci přehlídek & focení. Prezentaci kolekcí TU Liberec, detaš. pr. Jihlava jsem produkoval již loni, na starost jsem měl celkovou přípravu akce od zajištění prostoru až po PR činnost.

Díla jakých návrhářů jsme mohli vidět a na jaká téma pracovali?

I) Lenka Matoušková – „Drahokam na tělo´´

Inspirace vychází ze silně geometrických tvarů krystalů a brusů drahých kamenů. Modely jsou střihově velmi výrazně geometricky členěny, mají evokovat luxus drahokamů a přitahovat ženu stejně jako drahé kameny

II) Lenka Jurigová – „Rukavice pro ženu dneška´´

V kolekci jsou rukavice navržené jako dominující prvek, poutající pozornost na první pohled, z toho důvodu je zbývající oděv řešen jednoduchým a střídmým střihem. Spolu s Veronikou Datlovou vytváří prodejní modely - LEVA.

III) Lucie Michalcová – „Bond girls´´

Kolekce je určená pro novou filmovou Bond girl, inspirací pro modely, určené nejkrásnějším ženám světa, byla tradiční bondovská elegance.

IV) Veronika Datlová – „Řecká bohyně zítřka´´

Kolekce představuje modely, které vycházejí ze základní linie starověkého odívání a je dotvářena pomocí aranžování přímo na figurině. Veronika již nyní navrhuje modely na prodej známé pod označením LEVA.

V) Jaroslava Frajová – „Muž a žena - otisky vztahů´´

Kolekce pánských a dámských modelů je sladěna žakárskou tkaninou, která je autorsky vytvořena. Celá kolekce byla oceněna děkanskou cenou za nejlepší design bakalářských prací 2011.

VI) Alexandra Fitěrová – „Jazz v oděvu´´

Charakteristíckým společným prvkem modelů je zvýšená pásová línie sukně, v různých úrovních. Celková členitost modelů budí dojem nadčasovosti až futurismu.

VII) Zuzana Hrubošová – „Geologie Země“

Celkový vzhled i střihové řešení oděvů má svou inspiraci v geologických procesech planety Země. Kolekce zachycuje způsob geologického vrstvení a formování zemského povrchu.

VIII) Ladislav Pongrácz – „Budoucnost lidstva´´

Kolekce dámských oděvů je inspirovaná přírodou, architekturou a technickým vývojom lidstva. Základním řešením střihů jsou geometrické tvary.

Kdo přehlídku zorganizoval a financoval?

Organizace se dělila mezi mě a Nikol Valešovou, kterou jsem na počátku příprav k akci oslovil. Přehlídku si zafinancovali návrháři sami, a proto jsme se snažili, aby nutné finanční náklady byly co nejnižší.

Dá se nějak definovat styl mladé české návrhářské tvorby?

Je hodně různorodý, což je moc dobře.

Můžete nás pozvat na podobné akce?

V nejbližší době se budu věnovat asi jen focení.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.