Share |

Stovky tropických motýlů zdobí do 10. května skleník Fata Morgana

Do trojské botanické zahrady se vrací oblíbená výstava tropických motýlů. Pestrobarevná podívaná každoročně přiláká tisíce návštěvníků, kteří přicházejí obdivovat rozmanité exotické druhy motýlů v prostředí tropické přírody.
V letošním roce budou opět k vidění četné druhy tropických otakárků, oblíbené babočky rodů Morpho a Caligo. Babočky rodu Morpho, líhnoucí se ze světle zelených kukel, jsou milovníky slunce a návštěvníci si je oblíbili pro jejich leskle modrá křídla. Druhý jmenovaný druh, rod Caligo, bývá nazýván „soví motýl“ a spodní stranu jeho hnědých křídel zdobí nápadná oka. Létá i za pošmourného počasí a na večer, kdy už ostatní motýli odpočívají. Můžeme se těšit i na exotické noční motýly – martináče,“ prozrazuje Eva Smržová, odborná náměstkyně zahrady.
Výstavu, která se koná s výraznou podporou společnosti Pražská plynárenská, a.s., je možné navštívit od 4. dubna do 10. května denně od 9 do 18 hodin, v květnu se otevírací doba prodlouží do 19 hodin. V pondělí je skleník Fata Morgana zavřený, ale o Velikonočním pondělí můžete výstavu navštívit od 9 do 18 hodin.
Kukly jsou do zahrady přiváženy z motýlí farmy v anglickém Stratfordu nad Avonou v pravidelných dávkách tak, aby návštěvníci mohli sledovat líhnutí motýlů po celou dobu výstavy. Právě sledování křehkého okamžiku proměny kukly v motýla bývá pro návštěvníky největším lákadlem.
Jako každoročně motýly ve skleníku přivítaly děti z Mateřské školy Motýlek. „Stalo se tradicí, že téměř stovka dětí z šestého pražského obvodu si přijde výstavu prohlédnout jako první. Děti nám pomohou s vypouštěním motýlů z líhnišť a zazpívají písničky s motýlí tématikou. Každý rok se na jejich návštěvu a obrázky motýlů těšíme a věříme, že v této tradici budeme dále pokračovat,“ říká Věra Bidlová, ředitelka botanické zahrady.
Po Velikonocích, a to v úterý 7. dubna v 11 hodin, se vypouštění motýlů zúčastní také zpěvačka Aneta Langerová, která přijde do skleníku Fata Morgana zasadit květinu rodu Lantana, jejíž květy motýli milují.
Pro návštěvníky jsou připraveny zajímavé informace z motýlího světa. Na obrazcích a fotkách si mohou prohlédnout, jak vypadají různé části motýla pod mikroskopem. Dozvědí se též o promyšlených taktikách přežití a zajímavých nej u motýlů či housenek.

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.