Share |

Stolichnaya před 55 lety představila první ochucenou vodku na světě

Legendární ruská Stolichnaya patří mezi nejznámější vodky světa. Zároveň jako první uvedla řadu ochucených vodek s příchutí, a to už v roce 1962. Letos si tak připomíná 55leté výročí od revolučního kroku na trhu s destiláty. „Ochucené variace vodky Stoli jsou stejně jako její originální verze založené na poctivé přípravě a špičkové chuti. Za důkaz můžeme označit například populární Stoli Hot s jemně štiplavou příchutí papriček jalapeño. Nic podobného jiný výrobce vodek dosud nevytvořil,“ vysvětluje Petr Vopálenský, barový specialista ze společnosti Premier Wines & Spirits, která je výhradním distributorem vodky Stoli pro Českou republiku.
Na počátku 60. let minulého století Stoli zásadně změnila chápání vodky. Od té doby představila několik prémiových ovocných i zeleninových příchutí postavených na letité receptuře této ruské vodky. Nechybí mezi nimi malinová Stoli Razberi, pomerančová Stoli Oranj, vanilková Stoli Vanil nebo Stoli Hot s příchutí chilli papriček. „Ovocné vodky Stoli dělí od značné části konkurence fakt, že skutečně chutnají podle avizované ingredience. Nejde pouze o umělé aroma ale výrazné spojení chuti špičkového destilátu a ovoce,“ upřesňuje Petr Vopálenský. Stolichnaya se může kromě prvenství ve výrobě ochucených vodek pyšnit také řadou prestižních ocenění v čele s Testing Institute Awards a vítězstvími v soutěži San Francisco World Spirits Competition.
Zmíněná Stoli Hot si získala věhlas u barmanů díky vyváženému charakteru a pikantní chuti jalapeño papriček. Na tuzemské barové scéně si ji oblíbil například Michal Ďuriník, barman pražského Black Angels Baru a loňský vítěz soutěže elit® art of martini. „Michal ochucenou vodku používá u svého koktejlu Hot Espresso Martini. Jemně pálivá chuť Stoli Hot dodává jakémukoliv drinku správný říz a delikátní dochuť. V Rusku se mimochodem přezdívá taky jako Pertsovka,“ dodává Vopálenský z Premier Wines & Spirits.
Stoli Hot Ginger

  • 4 cl  Stoli Hot
  • Belvoir Ginger Beer Presse
  • limetka

Sklenici naplňte ledem a vlijte do ní panáka pikantní Stoli Hot s příchutí jalapeño papriček. Skleničku následně dolejte přírodní zázvorovou limonádou typu Ginger Beer z produkce britských ovocných farem Belvoir. Promíchejte a okrášlete plátky limety.

Stoli Lady Mule

  • 4 cl  Stoli Razberi
  • Thomas Henry Ginger Ale
  • čerstvé maliny

Do skleničky nebo plechového hrnku s ledovými kostky nalijte většího panáka malinové Stoli Razberi. Pomalu přilévejte kvalitní zázvorový Ginger Ale od berlínské značky Thomas Henry. Tuto malinovou variaci moskevské muly dochuťte namísto limetky čerstvými malinami.
 
 
Stoli Hot
Stoli Hot vodka je na východě známá pod označením Pertsovka. Jde o pikantní vodku, jejíž pálivost zajišťuje výtažek z papriček jalapeño. Poprvé se vyrobila v roce 2012 u příležitosti 50. výročí produkce ochucených vodek Stoli. Cena: 389 Kč. www.1er.cz
 
Stoli Razberi
Jemný destilát Stolichnaya s příchutí malin. Razberi je třikrát destilovaná vodka z ozimé pšenice a ledovcové vody. Zaujme přírodním aroma a autentickou ovocnou chutí, která nejlépe vynikne na ledu nebo se sodou. Cena: 389 Kč. www.1er.cz
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.