Share |

Staré malby, nový design> Narki HUNTING SEASON

 
Dvojice Roman Kvita a Dominik Běhal v Kvalitáři představí svoji novou kolekci Narki Hunting season. Syntéza designu a malby v osobitém pojetí mladých designérů. 
Vernisáž 26. 1. 2016 v 19hodin
Výstava potrvá do 25. 3. 2016 
Jak vypadá nábytek, který v sobě spojuje barokní malbu a funkční estetiku 21.století? Odpověď nabízí dvojice Dominik Běhal a Roman Kvita, která společně založila značku Narki. Roman je designér, diplomant Ateliéru produktový design na pražské UMPRUM, Dominik absolvoval v Ateliéru malby u Michaela Rittsteina na AVU. Dohromady je spojila odvaha porušovat konvence a propojovat zdánlivě nesourodé světy. Narki založili teprve nedávno, velkou pozornost na sebe strhli ale už nyní. Na Designbloku 2015 obdrželi od pořadatelů divokou kartu a zaujali nejen nábytkem, ale i odvážnou formou instalace. 
V Kvalitáři se dvojice představí na vůbec první samostatné výstavě. Jejich kolekce Hunting season odkazuje k lovu, tolik oblíbenému mezi šlechtou v období rokoka a klasicismu.  Výrazná dekorace nábytku tehdy neměla čistě estetickou funkci, ale vypovídala mnohé i o vkusu a zálibách svého uživatele. NARKI tento princip aktualizuje propojením sugestivních malířských výjevů a praktického moderního nábytku čistých tvarů. Kolekce je vyrobena z výběrového masivního jasanu, který je specifický díky své výrazné kontrastní kresbě jádrového dřeva. Podnože designéři vytvořili z kartáčované nerezové oceli. Pro olejovou malbu pak zvolili tradiční podklady jako je klihová impregnace a křídový šeps.  
Jejich přístup je ve všech ohledech inovátorský. Jak říkají sami autoři: „Nic podobného u nás ani v zahraničí momentálně nevzniká. Tendence se nesou stále na vlně minimalismu a různých
post- funkcionalistických a puristických idejí. Snažíme se být nezávislí a dělat věci po svém.“ I proto je v jejich tvorbě silně patrný příběh a ornamentálnost, který z jednotlivých kusů nábytku dělají exkluzivní sběratelské kusy. 
 
 
 
Roman Kvita ( * 1989 ) 
Letos diplomuje v ateliéru Produktového designu na Pražské UMPRUM. Mezi jeho úspěchy patří 1. místo za návrh módních doplňků (kooperace Antonín Šimon) pro pražský Simple Concept Store v roce 2011. V květnu 2013 se mu povedlo získat 1. místo v soutěži Nachtmann NextGen za kolekci lisovaného skla SPHERE. Na začátku roku 2014 byla kolekce představena na veletrhu Ambiente ve Frankfurtu, v březnu oceněna zlatou medailí Bayerischer Staatspreis. V roce 2015 kolekce získala další ceny Red Dot Award a German Design Award. Od června 2013 pracuje jako designér ve studiu Koncern a zároveň se věnuje vlastním projektům, mezi klienty patří Nike, Dallmayr, Napadne, Czechdesign, Česká pojišťovna. V roce 2015 založil spolu s Dominikem Běhalem značku nábytku NARKi.
Dominik Běhal ( *1988 ) 
K výtvarnému umění došel přes hudbu, literaturu a dějiny výtvarného umění. Jeho dalším směřováním bylo studium na Střední uměleckoprůmyslové škole v Uherské Hradišti v oboru užitá malba, kde se po čtyřech letech připravil na pražskou Akademii výtvarných umění u prof. Michaela Rittsteina, kde dnes také absolvuje. Krátce působil i v ateliéru Vladimíra Kokolii. Mimo jiné se i věnuje realizacím v exteriéru pro mnohé značky jako například Cartier, Converse či Budhha bar. 
 
 
 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.