Share |

Srpnové úterky na ČT art budou patřit dokumentům

foto: ČT art / Jáma

Cenami ověnčený dokument V paprscích slunce, výpravný snímek odehrávající se podél ruského plynovodu Urengoj-Pomary-Užhorod, pohled na současnou Ukrajinu tak, jak ji divák z novinových zpráv nezná i holky se sprejem. Srpnové úterky patří na ČT art neobyčejným dokumentárním snímkům. Tak, jak je zvykem, v původním znění s titulky.
 
Diktatura, uzavřenost, hlad, pracovní tábory, strach a smrt. To si většina lidí asociuje s režimem v KLDR. Zdrojů, podle kterých by bylo možné si udělat realistickou představu, je poskrovnu, jedním z nich je ale dokument V paprscích slunce. „Film V paprscích slunce oceňuje jak zahraniční odborná porota, tak diváci. Zatímco dvě ceny, které si snímek odvezl z prestižního Black Nights Film Festivalu, udělila porota, Cenu za nejlepší dokumentární film na Trieste Film Festivalu udělili diváci,“ říká výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl a dodává: „Režisér Vitalij Manskij velmi riskoval, když nechal běžet kameru ve chvíli, kdy natáčet nesměl, a každý, kdo jen letmo nostalgicky zatouží po dobách totality, by tento film měl vidět povinně. Je to dokument, který možná na pohled baví, ale ve skutečnosti z něj člověka mrazí v zádech.“
 
Dvakrát oceněný je i další snímek Vitalije Manského Roura. Zatímco hranice KLDR jsou neustále střeženy ostrahou, evropský prostor je volně prostupný. Vitalij Manskij se však v případě Evropy zaměřil na všudypřítomnou síť potrubí a zkoumá, zda nás spojuje, anebo navzájem rozděluje a svazuje. Výpravný dokument odehrávající se podél ruského plynovodu Urengoj-Pomary-Užhorod, získal Cenu za nejlepší režii a Cenu filmové kritiky na významném ruském festivalu Kinotavr v Soči.
 
Slavný plynovod prochází i Ukrajinou, kde uprostřed sídliště hlavního města žije jedna žena, dva muži, čtyři děti a stádo koz a prasat. Developeři by farmu rádi zbourali, Nataša však chrání svůj domov za každou cenu a rodinné štěstí v hospodářství obklopeném panelovými králíkárnami nenaruší ani manželovy protijaderné konspirace, ani dcera, která se přidá k jehovistům. Dokument Jáma režiséra Jiřího Smejkala ukáže současnou Ukrajinu tak, jak ji divák z novinových zpráv ani cestopisů zatím nezná. Dokumentární srpnové úterky odstartoval 1. 8. snímek Girl Power, který představil graffiti writerky z patnácti měst.
 
Srpnové dokumentární úterky na ČT art
Úterý 8. 8. │ 21:20 │Roura  režie: Vitalij Manskij
Úterý 15. 8. │ 21:20 │Jáma  režie: Jiří Smejkal
Úterý 22. 8.  │ 21:20 │ V paprscích slunce  režie: Vitalij Manskij


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.