Share |

SPROCKET - NOVÁ OBJEKTOVOST A SOCHY V ARCHITEKTUŘE

Výstava - 24.09. - 08.10. vždy od 12:00 do 18:00
Kolbenova 616/34 - 190 00, Praha 9 - Pragovka Gallery E
 
O PROJEKTU
 
Kdysi se v těchto prostorech vyrobilo desetitisíce vozů značky Praga, dnes továrna opět ožívá, díky uměleckým intervencím, přímo spjatými s místem jejich vzniku.
 
Historie Pragovky sahá až do roku 1907, vyráběli se v ní mimo legendárních V3S, i nákladní automobily, autobusy, vlaky a letadla. V polovině dvacátých let minulého století byla Praga nejúspěšnější značkou na domácím automobilovém trhu a zažívala svůj „zlatý věk“. Během druhé světové války potom vyráběla Praga výhradně pro armádu a v roce 1948 byla výroba definitivně ukončena. Dnes, o 67 let později, díky ochotě a vůli mnoha lidí se mechanizmy působící v halách opět hýbou, tentokrát ale trochu jiné, ty mezilidské a Praga se tedy opět probouzí k životu.
 
Název projektu SPROCKET, ozubené kolečko (z angličtiny). V kontextu projektu metafora vzájemného spolupůsobení a spoluvytváření celku. Též schopnost rozpohybovat komplexní stroj vztahů.
 
První ročník cyklického rezidenčního projektu v areálu bývalé Pragovky ve Vysočanech každý rok se věnovanému jednomu uměleckému odvětví. Pro letošek bylo zvoleno sochařství.
 
Ateliéry Pragovky a výstavní prostory Pragovka Gallery E se nachází v budově bývalé továrny Praga, odkud pochází i název, který si vzali umělci, mající ateliéry v jejích prostorách, za svůj. V tzv. Hale E sídlí umělci již čtyři roky.
 
Celé prostředí má velmi inspirativní charakter (většina budov je dnes památkově chráněna, byly postaveny významnými českými funkcionalistickými architekty).
 
Kvalita architektury, minulost areálu ( kdysi v něm pracoval například Vladimír Boudník), společně s hlodajícím zubem času a dlouhodobým působením umělců tak společně vytvářejí inspirativní, neopakovatelný charakter místa a tím i ideální podmínky pro vznik místně specifického projektu nazvaného SPROCKET. Nové objektové umění pak skvěle zapadá do prostředí bývalé továrny a díky umění je probuzen kreativní duch industriálních prostor.
 
Project SPROCKET, chce být jednou z nití, která propojí obdobné, zahraniční instituce, sídlící v industriálních, architektonicky vzácných budovách. Bude každoročně opakován, přičemž vždy zaměřen na jiné umělecké médium. (Malba, video, performance, grafika, textil atd.). Každý rok se bude rozsah projektu v rámci počtů umělců i partnerů rozšiřovat a tak má potenciál se stát mezinárodně významnou událostí. SPROCKET chce mino jiné umožnit setkávání umělců jednoho „řemesla“, aby mohli více vniknout do různých přístupů k danému médiu umění, rozdílná v jednotlivých zemích.
 
Obrazotvorností člověka se promění pracovní prostředí v ocelárnách, na staveništích, v lomech, atp. v galerii rovnající se galeriím v běžném slova smyslu.
V. Boudník: Třetí manifest
 
PARTICIPUJÍCÍ UMĚLCI : Ervin Békési / Tomáš Beňadík / Jan Boháč, Jakub Červenka a Anna Ročňová / Viktor Dedek / Martina Chloupa / Tereza Imková / Anna Hulačová - Litvanová / Václav Litvan / Vladimír Merta / Michaela Munzarova / Martin Šilhán / Robert Paluch / Veronika Přikrylová / Juraj Rattaj / Helena Sequence a Adam Stanko / Pavel Šimíček / Hynek Vacek / Elejan van der Velde / David Velík / Szymon Wotyla a další ...


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.