Share |

Spisovatelé jsou v Praze, chtějí „přepsat přítomnost“

V pražských Holešovicích probíhá dnes a zítra (5.- 6.6. 2015) Sjezd spisovatelů, první setkání svého druhu v polistopadové historii. Pod mottem „Přepisujeme přítomnost“ na něm vedle autorů vystoupí také filosofové, literární teoretici a zástupci kulturních institucí. Sjezd pořádá Asociace spisovatelů.
 
„Rádi bychom si ujasnili, v jakém stavu se nachází česká literatura. Zajímá nás, co od ní očekává kritika, veřejnost i sami spisovatelé a jak k ní přistupuje stát. V oboru je totiž v posledních letech znát rozčarování z toho, že se soudobá tvorba ocitá na periferii většinového zájmu a ztrácí kontakt s tím, co hýbe společností,“ definuje hlavní cíl připravovaného setkání předseda Asociace spisovatelů Jan Němec.
 
První spisovatelský sjezd ve svobodných podmínkách se uskuteční  ve velkém sále holešovického klubu Podnik (někdejší Kulturní centrum Vltavská). Během dvou dní a v pěti tematických blocích zde promluví na tři desítky řečníků; ve sjezdových příspěvcích a následných panelových diskusích se budou věnovat situaci a možnostem české prózy i poezie, stejně jako tuzemské kulturní politice.
 
Autory bude na sjezdu reprezentovat mj. Petra Hůlová, Tomáš Zmeškal či Jiří Kratochvil. „Snažili jsme se o to, aby bylo názorové a profesní složení sjezdu co nejpestřejší a neomezovalo se jen na spisovatele zastoupené v Asociaci,“ podotýká básník a jeden z organizátorů sjezdu Adam Borzič. Do debaty tak vstoupí i první náměstkyně ministra kultury Kateřina Kalistová, filosof Václav Bělohradský nebo předseda Svazu českých knihkupců a nakladatelů Martin Vopěnka. Pozvání přijal i Milan Uhde, někdejší účastník spisovatelského sjezdu z roku 1967.
 
Zároveň chceme ukázat, že literatura za výlohou knihkupectví nekončí, ale teprve začíná. Je součástí společnosti, píšeme o ní, píšeme pro ni a náš rozhovor se čtenářem nutně nemusejí zprostředkovávat jen stránky knih,“ doplňuje prozaik David Zábranský. Celé setkání je proto koncipované jako plénum přístupné veřejnosti; zájemci se tak budou moct zúčastnit sjezdových debat, nahlédnout do zázemí spisovatelské práce a především – setkat se svými autory.
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.