Share |

Sóley, hypnotická intimita.

Ilustrace: Lucie Lučanská

Skandinávský pátek v Meetfactory.

Meetfactorácký prostor je velmi vděčný. Tentokrát nabídl, vedle koncertu, výstavu "Objektonomie: Ekonomie objektu", z níž mě několik instalací skutečně zaujalo. Konkrétně ty, ze kterých jsem cítila jistou inspiraci 80. a 90. léty. Běžte ji taky omrknout, stojí za to. Spoiler: uvidíte například i rotující koblih a bělidlo v záplavě třpytících se konfet!

Fiordmoss.
Obecné nadšení návštevníků pátečního koncertu bohužel nesdílím. Po technické i hudební stránce bylo všecko v pořádku. Výběr předkapely byl dobrý. Kýženou atmosféru a pocit, který měli Fiordmoss vyvolat, nevyvolali. Několik pozoruhodných momentů se utopilo v přehnaném dramatičnu. Nechci říct, že na Fiordmoss nemáte chodit. Jděte! I kdyby kvůli éterické Hermanové.  Já půjdu taky, abych mohla příště napsat pochvalnější řádky. Nemějte přehnaná očekávání, jako jsem měla já. Je to, jako když máte papírového favorita ve formuli jedna a on ten závod prostě nedojede, protože to se čas od času stává.
 
Sóley.
Získá si vás svojí bezprostředností a absolutní čistotou. Ať už v hudebním nebo slovním projevu. Její pokora je odzbrojující, stejně jako když nadšena pražským obecenstvem zapomínala anglická slovíčka. Místy (převážně u skladeb z "We Sink") jsem si představovala, jak stojím uprostřed prázdného sálu a její hudba mnou prostupuje skrz na skrz. Naplňuje moje oči, uši, tepny a brní mě v konečcích prstů. Byly to hypnotické momenty.
 
Z hypnotična mě však vytrhávala většina věcí  z nové desky Ask The Deep, která je velmi intimní a hluboká a velký sál těmto skladbám příliš nelichotil. Slušel by jim mnohem víc komorní výstup, třeba v nějaké potemnělé kavárně...
 
Nechyběla ani nejznámnější skladba "Pretty Face", která má dokonalý podzimní feeling! Spouští v člověku přesně ty pocity, které se s příchodem podzimu projevují. Rezonují... 

I přes některé výhrady, návštevy  koncertu ani v nejmenším nelituji. Odnesla jsem si spoustu krásných vzpomínek a vjemů.
Čas od času je velmi obohacující jít na koncert, který je netaneční a vlastně i tak trochu nekoncertní.
-
Sóley, Meetfactory, Praha, 25.9. 2015


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.