Share |

Snídaňový čaj: Assam, Cejlon a čaje z Keni

foto Ahmad

Zelený, nebo černý? Tato otázka ještě před několika lety s mírnou nadsázkou rozdělovala společnost. Zapřísáhlí zastánci zdravého životního stylu nekompromisně doporučovali výhradně čaj zelený, milovníci silných chutí zase nadržovali čaji černému. Nové vědecké poznatky všechny argumenty pro výhradně ten nebo druhý ale stírají. Ukazuje se, že platí jediná zásada –  individuální chuť každého z nás. Přesto existují chvíle, kdy se více hodí jeden z nich. 
 
Zelený i černý čaj jsou oba z jedné rostliny, rozdíl je pouze ve zpracování, které následuje po otrhání lístků čajovníku. Zatímco lístky, které jsou určeny pro výrobu černého čaje, procházejí fermentací, která mění jejich barvu, surovina určená pro výsledný čaj zelený je spařena horkou párou, která oxidaci nebo-li fermentaci naopak zabrání. Tyto lístky si tak uchovají svou zelenou barvu. Ani jeden z těchto procesů ale neničí zdraví prospěšné látky, které čajovník obsahuje. Jsou to jak známo především antioxidanty, ale také například fluorid, draslík, mangan, vitamín B2 a zapomínat nesmíme ani na povzbuzující kofein. Nejnovější výzkumy naopak prokazují, že fermentování čaje poměrně úspěšně ničí škodlivé pesticidy, které můžou v rostlinách být. 
 
Správný čas pro správný čaj 
Obecně lze říci, že po černém čaji sáhneme nejčastěji ráno, aby nám jeho silná, plná chuť pomohla rychleji se probudit. Naproti tomu zelený si můžeme dopřávat v průběhu celého dne. Svůj postřeh přidává i čajový sommelier Jiří Richter: „Zelený čaj je dobré pít po celý den, jednou z jeho předností je i to, že povzbuzující efekt má pomalejší a pozvolnější nástup a oproti kávě vydrží déle. Tím daleko méně zatěžuje srdce a oběhový aparát.“
Čaj ale nepijeme jen pro chuť nebo dodání energie. Pijeme ho také na zahřátí anebo  abychom jím zahnali žízeň. Hrnek čaje s medem nesmí chybět u naší postele, když jsme nemocní, děti milují čaj ochucený ovocnou šťávou a někdo si ho zase rád vylepší po anglicku – s mlékem. A co takhle „Čaj o páté“? No možná to nebude přímo v pět, ale přiznejme si, musí být krásné se zastavit a vychutnat si svůj odpolední šálek.  
 
Ideální čas na nabídnutí lahodného čaje nastává, když přijdou hosté. Možná je překvapíme tím, jaké možnosti tento pradávný nápoj skrývá. Dokonalé chuti nedosáhnete jen správným výběrem, ale také pečlivou přípravou. 
 
Jak si vybrat
Existuje jediné kritérium, kterého bychom se měli při výběru čaje vždy držet, a tím je kvalita. Kvalita je nejvyšším zákonem také u společnosti AHMAD TEA London. Z plantáží po celém světě vybírají zástupci značky jen ty nejlepší směsi. To se pochopitelně odráží ve vynikající chuti čajů AHMAD TEA London. Vyzkoušejte ty, které patří mezi nejoblíbenější: 
 
English Breakfast AHMAD TEA London – English Breakfast je onen pravý „britský” čaj, klasická silná čajová směs, která se pije s mlékem a cukrem. Náš čaj English Breakfast představuje krásnou harmonii silného a lahodného Assamu, lehkého Cejlonu a robustních keňských čajů. 
„Tento čaj probudí vaše smysly brzy po ránu a bude dobrým doplňkem vašich oblíbených jídel při snídani nebo uspokojí vaše chuťové buňky u oběda a při odpolední chvilce odpočinku,“ říká Petra Hrabčíková, brand manažerka značky Ahmad Tea London. 
 
Zelený čaj AHMAD TEA London – potěší všechny milovníky klasických kvalitních zelených čajů. Tato jemná zklidňující směs, která připomíná voňavou letní louku, má příjemnou lehkou chuť. Zelený čaj představuje ideální zdravý nápoj s květinovým aroma a lahodnou chutí, který si můžete vychutnat v kteroukoli denní dobu. 
 www.ahmadtea.cz
 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.