Share |

SLAVÍ MEZINÁRODNÍ DEN KÁVY I JEJÍ PĚSTITELÉ?

Kolumbijská kávová plantáž

 
Kávový business a jeho dopady na pěstitele
Ve čtvrtek 1. října budeme slavit Mezinárodní den kávy. Každý den vypijí lidé na celém světě zhruba 2 miliardy šálků kávy. Obchod s kávou je zcela zásadní (což dokazuje i fakt, že káva je hned po ropě druhou nejprodávanější komoditou na světovém trhu), přesto však mnozí pěstitelé žijí pod hranicí chudoby, jejich děti nemohou chodit do školy a pěstování kávy má často negativní vliv na životní prostředí.
 
 
Uvědomělá firma Mama Coffee nám zaslala následující informace k akci i k pozadí celé věci:
"Obchod se zelenou kávou i trh s pražením a prodejem kávy ovládá jen malé množství hráčů, jejichž primárním zájmem je zvyšování zisku. Svou tržní sílu využívají na dlouhodobé snižování výkupní ceny a přenášení největší zátěže na pěstitele. Zatímco za posledních 20 let narostl podíl nákladů připadajících na pražení, balení a marketing kávy v zemích spotřeby, náklady na získání kávy od pěstitelů klesly z přibližně 30 % na současných 7 až 10 %.
Přibližně 80 % produkce kávy pochází od milionů drobných pěstitelů ze zemí globálního Jihu, kteří pěstují kávu na vlastních rodinných pozemcích. Tito pěstitelé čelí mnoha obtížím. Odlehlost jejich farem, špatná infrastruktura a minimální dostupnost informací vede ke slabé vyjednávací pozici na trhu, absenci technických inovací a především k nedostatečným výkupním cenám, které zdaleka nepokrývají náklady na pěstování a život pěstitelských rodin. Jak lze tuto situaci změnit?
 
Přímé vztahy s pěstiteli 
Jednou z cest, jak zlepšit situaci pro pěstitele, je férový obchod. Přímý obchod (tzv. direct trade) je varianta férového obchodu, která stojí na osobním kontaktu a vzájemné důvěře mezi pěstitelem (případně pěstitelským družstvem) a pražírnou. Česká pražírna a obchod s kávou mamacoffee proto propaguje myšlenku férového obchodu a soustředí se na přímé dlouhodobé vztahy s družstvy i konkrétními farmáři a jejich rodinami. Majitel a ředitel mamacoffee, Daniel Kolský, k tomu říká: „Za kávy z Guatemaly nebo Etiopie, kde máme navázané osobní vztahy a dodavatele pravidelně navštěvujeme, platíme cenu, která je často o 200 % vyšší než cena komoditní kávy na burze. Tím, že nabízíme tak výrazný benefit oproti běžným výkupním cenám, můžeme pozorovat reálný dopad v konkrétních komunitách, s nimiž pracujeme. Kromě finanční podpory prostřednictvím nákupu káv podporujeme konkrétní farmáře a jejich rodiny i otevřenou zpětnou vazbou ke kvalitě kávy, aktuálními informacemi o fungování trhu s kávou, podporou projektů, které mohou dále zlepšit finanční i sociální postavení pěstitelů (jedná se např. o zvyšování kvality zpracování kávy, zavádění odlišných metod zpracování, mikroloty, podporu škol, marketing konkrétních farem, lidí a družstev ). Aktuálně intenzivně pracujeme na přípravě konkrétních projektů v Etiopii, Guatemale, Nikaragui a Indonésii, které budou životaschopné, udržitelné a dobré pro všechny zúčastněné.“
 
Mezinárodní den kávy

Protože si ceníme práce pěstitelů kávy a záleží nám na zlepšení jejich životních podmínek, představíme 1. října kávy z Etiopie a Guatemaly a příběhy kávových farmářů. Najdete nás na náměstí Jiřího z Poděbrad (u výstupu z metra před farmářskými trhy) mezi 10. a 17. hodinou. Na oslavy naváže 10. a 11. října Prague Coffee Festival (coffeefest.cz), jehož vznik jsme v roce 2012 iniciovali a který pořádá nezisková organizace Coffee Embassy."

-

ilustrační foto McKay Savage

licence cc by sa 2.0

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.