Share |

Slam poetry na papíře! Anatol Svahilec vydává knihu!

Foto: Michaela Škvrňáková

V pondělí 7. 11. se holešovický Cross Club prohne pod slamovou smrští Anatola Svahilce, který zhmotní své působení na scéně slam-poetry do debutové knihy. Anatol Svahilec – věčnej tulák, milovník vlaků a bosých nohou se po dvou a půl letech korzování po českých a evropských slamových útočištích rozhodl sebrat své dílo a zkušenosti a vtělit je do 18 slamů, 140 stran, s grafikama a extrabuřtama – do knihy Emu mele maso.
 
“Viděl jsem už x desítek DIY knih, který vznikali jen na základě čiré touhy něco zhmotnit, bez velkých finančních prostředků a vydavatelského zázemí. Anatol tuhle snahu posunul ještě o krok dál a udělal ze své knihy něco opravdu unikátního, z čeho by se mohli lokální nakladatelství učit. Je to autentický záznam jeho poměrně krátkého působení na scéně slam-poetry a zároveň je to pozoruhodným mostem mezi poesií a slamem, od kterého se taková spousta básníků distancuje a staví se k němu jako k něčemu podřadnému” říká o Anatolovi Petr Dlouhý, dramaturg programu Divadla na půdě Cross Clubu, v rámci kterého se křest knihy uskuteční.

Anatol Svahilec se přes své nedlouhé působení na scéně slam-poetry stal její výraznou tváří. V roce 2014 se stal mistrem ČR, je častým vítězem lokálních exhibicí, byl hostem řady zahraničních slamů v Belgii, Polsku, Estonsku a dalších. Sám se ujal organizace několika slam-poetry večerů ať už v rámci samostatných akcí (Maďarský slam v Panoptikonu Barikáda) či v rámci programu festivalů (např. Žižkovská Noc). Zároveň je iniciátorem komorních, bytových slamů. Loňský rok si Anatol vyzkoušel první sólo exhibici s názvem Anatol Svahilec !(bez pauzy a bez přestávky), která byla prvním krokem na cestě, při níž nyní nalézáme knihu Emu mele maso. 
 
Emu mele maso je výrazný počin nejen po stránce grafické, která svou nápaditostí výrazně převyšuje současnou publikační činnost, přestože je vydána samizdatově, bez dlouhodobých zkušeností s publikační činností, bez nesmyslně vysokých nákladů. Hlavní význam knihy je ale v obsahu, který je důkazem, že slam-poetry má nesporné kvality nejen ve své performativní skutečnosti, ale rovněž ve literárně-estetické stránce.
 
Hostem křtu bude Johnny Násilník. Básník, rapper a frontman dionýsky energické kapely Wasted Whatever. Jeho texty jsou autentickou zpovědí, která provádí člověka na laně mezi kómatem a běsnícím šílenstvím vysoko nataženým nad hlubinou běžného života.

https://www.facebook.com/events/1272445166139332
 
 
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.