Share |

Skotsko není jen Loch Ness!

foto: Ivona F.

Skotsko – nehostinná země pro drsné lidi, ale taky se mu občas přezdívá evropská Austrálie. Jediným rozdílem je, že Skotsko vypadlo s Austrálií ve čtvrtfinále mistrovství světa v rugby a že tam skoro pořád prší.
 
Déšť, ale přece není žádnou překážkou, protože Skotsko je naprosto dokonalé pro cestování. Má vše, co si jen může turista přát. Překrásnou přírodu, kterou ocení každý fanoušek Pána prstenů. Odlehlá zákoutí, ve kterých člověk slyší jen okolní ticho, což je v dnešní době luxus, jehož bychom si měli považovat. Úžasná jezera v údolí hor, jejichž vrcholky jsou zaprášené sněhem. Bezpočet kamenných mostů, které spojují úzké silnice vedoucí do měst, v nichž to bzučí životem hlavně po setmění.
Zní to tak lákavě, až to skoro nemůže být pravda, ale všechno tohle je jen umocněno Skoty, kteří jsou správní chlapíci a jejich ženy jsou zkrátka bezva baby.  Je to hrdý národ, který nepřestává bojovat za svou nezávislost a množství hradů také nese jasné stopy válek. Dnes již však válku vystřídalo referendum, které se zatím kloní k Anglii…
 
Na procestování Skotska a přilehlých ostrovů je pár dní málo, přesto se to dá pojmout jako výlet za mentální očistou. Zde pár tipů, kam se podívat:
 
Forth Bridge
Srdce každého milovníka mostů zaplesá poté, co uvidí tenhle masivní železniční most. Nachází se kousek od centra Edinburghu. Otevřen byl v roce 1890 a v červenci 2015 byl zapsán pod UNESCO.
 
Port William
Port William je malé město, ve kterém vlastně nic zvláštního není. Leží na západním pobřeží a dá se z něj jet trajektem do irského Belfastu. Nikde, ale neuvidíte krásnější západ slunce než v něm. Jeho atmosféra je skvostná, stejně jako následná cesta po pobřeží až do města Ayr.
 
Glasgow
Glasgow je největší město Skotska. Mísí se v něm stará i nová architektura a noční město tepe barvami a hudbou. Všechno se tak nějak děje v Glasgow.
 
Stalker Castle
Hrad, ke kterému se nelze podívat, protože stojí na ostrově. Lze ho obdivovat z dálky z pobřeží, možná i proto nese zrovna toto jméno…
 
Loch, Loch, Loch
Skotsko je plné jezer, zálivů, vodopádů a vody obecně. Pořád někde něco teče, o čemž svědčí i množství mostů. Pochopitelně je nejznámějším jezerem Loch Ness s příšerou Nessie, která se sem tam ukáže, pokud zrovna má náladu na selfie, ale zaručeně působivější je jezero Loch Lochy, které objímá horský masiv, proti němuž si člověk připadá strašně maličký.  
 
Black Spout, Pitlochry
Název jedné z mnoha vycházkových tras se nápadně podobá černému pivu „Black stout“. Tato trasa se vine okolo malebného vodopádu, který má barvu temně modrou – odkud možná podobnost s černým pivem. Trasa končí ve vesnici, kde je palírna skotské whisky – aneb jak spojit příjemné s užitečným, zvlášť když se na vycházce rozprší a jediná možnost úniku je do rodinné palírny s ochutnávkou whisky.
 
Stirling
Tohle historické město s dominantou hradu Stirling má bohaté zkušenosti s obléháním, ale i s turismem. Tedy najít solidní bed & breakfast není problém, protože milí a usměvaví obyvatelé vás na holičkách nenechají. Z hradu je pěkně vidět monument Williama Wallace, který vás přímo přenese do filmu Statečné srdce. Stavba je to vskutku impozantní.

Text: Ivona F.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.