Share |

Skončil londýnský fashion week. Jak ho viděla naše bloggerka?

foto: Magda Žůrková

Včera skončil pětidenní londýnský fashion week. Počasí nám první dva dny opět nepřálo, a to opravdu ve velkém. Kvůli ohromně silnému větru bylo téměř nemožné přistát na londýnských letištích a spousta hostů (mezi nimi i Anna Wintour nebo modelky Jourdan Dunn a Georgia May Jagger) tak doletěla nouzově do Newcastlu. V neděli už naštěstí svítilo slunce a pondělí s úterkem také proběhlo za mnohem lepšího počasí.
 
Málokdo si asi uvědomuje, jak moc právě počasí ovlivňuje průběh fashion weeku. Z fotek se zdá, že jsou všichni povětšinou vevnitř - v přehlídkovém stanu, v backstage, na večírcích… Bohužel to vůbec není pravda. Průměrná přehlídka trvá pouze 10-15 minut a potom davy odběhnou na další. Londýnský fashion week není zdaleka tak nabitý programem jako například newyorský, přesto lidi z branže, jako novináři a nákupčí, mají diáře naplněné různými schůzkami a vyřizováním. Pobíhání mezi různými lokacemi je tedy úplně normální, Londýn není malý, a ne každý dostane speciální auto od Mercedes Benz. Dalším vždy přítomným problémem jsou zpoždění přehlídek. Hlavní přehlídky pod hlavičkou London Fashion Week a British Fashion Council začínají více méně na čas, popřípadě s desetiminutovým zpožděním. Nicméně přehlídky méně známých a menších značek, pořádané Fashion Scout ve Freemasons´ Hall v Covent Garden, běžely úplně standardně 30-40 minut opožděně.
 
Fashion Scout pravidelně pořádá přehlídky a prezentace vycházejících módních návrhářů z celého světa simultánně s londýnským fashion weekem. Vše se koná v nadmíru příjemných a slavnostních prostorách Síně svobodných zednářů. Toto vidím jako obrovské plus. Navíc přehlídky si oblíbila spousta známých a důležitých lidí z oboru, kteří tak podporují právě tyto mladé návrháře, jejichž inovativní myšlení a čerstvý přístup k módě formují novodobé trendy a právě kvůli nim je LFW ve světě tak známý.
 
Tak jako jsem v článcích z předchozích LFW vtipkovala o ne příliš dobré organizaci akcí pořádaných Fashion Scout, letos to bylo smrtelně vážné, obzvlášť v tu dobu panujících povětrnostních podmínkách. PR agentury, které měly na starosti přehlídky a prezentace jednotlivých značek, zjevně dalece přecenily kapacitu místností, kde se vše konalo, a rozeslaly příliš mnoho pozvánek. Dalším problémem byl obrovský časový skluz každé přehlídky, jak jsem již zmínila. Čekání venku, v dešti a vichřici skoro tři čtvrtě hodiny, aby potom byla vpuštěna do sálu jen polovina hostů, je absolutně neprofesionální.
 
Veřejnost mohla vidět, jak to vypadá na přehlídce Burberry Prorsum, která svou přehlídku situovala do Kensington Gardens. Začínala se zpožděním jen  asi dvě minuty. Dalším obrovským lákadlem byla přehlídka Topshop Unique, pořádaná v galerii současného umění Tate Modern. Zde mohl přehlídku pozorovat kdokoli z mostu nad runway a také skrze okna. Obě tyto přehlídky poctila svou účastní Anna Wintour a nechyběli ani další slavní hosté v první řadě. Na stejném místě potom svou přehlídku uvedli i návrháři Ryal Lo, Michael van der Ham, Ashish Gupta, Marta Marques a Paulo Almeida, duo Meadham/Kirchhoff a trojice Ashley Williams, Helen Lawrence, Louise Alsop v rámci Fashion East. Jako bonus pro veřejnost byly tyhle věci fajn... když už bylo tak ošklivo.

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.