Share |

Škola módy, krásy a tvorby obsadila první místa na soutěži Avantgarda 2013 v tvůrčím oděvním oboru

Ukokská princezna v podání Ivety Jaré
foto: archiv

Škola módy, krásy a tvorby, jak se nazývá Střední odborné učiliště služeb Praha 9, se již po několikáté zúčastnila ve čtvrtek 18. dubna 2013 soutěže Avantgarda 2013 na výstavišti v Lysé nad Labem. Tato dvoudenní soutěž je určena pro studenty tvůrčích oborů oděvního, kadeřnice či vizážistka. Studenti z oborů kadeřnice a vizážistka soutěžili ve svých kategoriích v pátek 19. dubna 2013, kdy celá soutěž končila.
 
Střední odborné učiliště služeb Praha 9 soutěžilo v tomto roce v oboru oděvním ve dvou kategoriích, kde se studentům podařilo dosáhnout úspěchu a dva z nich se umístili na prvních místech. V kategorii Rozmanitosti Asie se na prvním místě umístila Iveta Jará, která na SOU služeb Praha 9 studuje prvním rokem obor Krejčí, se svou kolekcí šatů pojmenovaných „Ukokská princezna“. Celá kolekce byla vytvořena technikou plstění. Mykaná ovčí vlna byla zplstěna za mokra na formě. Poté byly vytvořeny vzory, které vycházejí z tetování zmrzlé princezny. „Ukokská princezna“ oplývá příběhem, který se skutečně stal. „Na území dnešního Mongolska, Číny a Ruska se našlo tělo zmrzlé ženy - ,,Ukokská ledová princezna“. Pětadvacetiletá žena zemřela v halštatském období. Na těle měla modře vytetovaná mystická zvířata a byla bohatě pohřbena“, popisuje Iveta Jará pravdivý příběh, kterým se nechala inspirovat ke kreativní tvorbě své kolekce šatů, se kterými se jí podařilo na soutěži zvítězit.
 
Svého úspěchu dosáhl také student vietnamského původu Doan Duc, který zvítězil a umístil se na prvním místě v kategorii Netradiční materiálse svou kolekcí pojmenovanou Doan Duc –  Haute bourgeoisie.Tvůrce vytvořil prezentaci tří dámských oděvů inspirovaných figurami Magdaleny Abakonowiczské, která své dílo předvedla v 70. letech 20. století. Štíhlé protáhlé siluety lidí vyjádřené v soše. Jeho inspirace také vychází z kolekce Martina Margieliho z roku 2009, kdy využíval vlasový kanekalon (umělý vlas), avšak v menším měřítku než je tomu u této kolekce. Oděvy symbolizují ženskou krásu, noblesu dávných dob, návrat haute couture ve spojení pret-a-porter. Konceptuálně lze jeho tvorbu zařadit do 30. let 20. století s nádechem současnosti. „Jde prostě o lásku k ženě, matce, sestře…“, vyjadřuje se ke své tvorbě sám návrhář Doan, který za ní právem získal ocenění.
 
Letos moderoval celou událost známý herec Lukáš Hejlík, předsedkyní poroty byla stylistka a módní redaktorka pro časopisy a TV pořady Oldřiška Křížková. Na letošní téma „Rozmanitosti Asie“ přijala pozvání herečka asijského původu Ha Thanh Nguyen, která je známá z televizního seriálu „Ordinace v růžové zahradě“ jako sestra Tien. Za ČR Region se zúčastnila moderátorka a zpěvačka Jana Chládková. Za módní návrháře přijala pozvání česká návrhářka Jana Berg. Dále v porotě usedla Olina Kopalová, majitelka firmy ŠENÝR Bijoux, která vyrábí korunky pro české MISS, 1.vicemiss 2009 a modelka Lucie Smatanová, majitelka firmy CZECH LOSERS Petra Kluzáková a za Ministerstvo školství přijal pozvání referent pro oddělení školství Petr Husník.
 
Více o soutěži na http://www.vll.cz/index.php?pg=veletrh&vel=124&podstr=4
 
Více o SOU služeb Praha 9 na http://sou-sluzeb-praha-9.webnode.cz/


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.