Share |

Skate jezdec Martin Pek se vrací (rozhovor)

foto Kubo Križo

Díky spolupráci se skejtovým serverem skaterock.cz pro vás máme rozhovor s předním skejťákem Martinem Pekem, který se nedávno vrátil na prkno, které znamená... co vlastně?

Martina není tuzemské skejtové obci třeba představovat. Neustále se objevoval v médiích, plnil stránky časáků a obsazoval první příčky na skateboardových kontestech u nás i v zahraničí. Zničehonic přišla nepříjemná nehoda a kvůli zranění se téměř vytratil ze zorného pole veřejnosti. Nyní už zase stojí pevně na nohou a je připravenej vletět do nový sezony v plný parádě. Čtěte dál a dozvíte se víc o tom, co se mu stalo a co v současnosti dělá. Martina sponzorují C1rca, Créme, Streetmarket.cz, Vehicle, Blueshine, SPY.

V první řadě gratulace k Démonovi, kde jsi po závodní pauze zajel parádní třetí místo. Jak to šlo s nohou po celkem tvrdém zranění?
Jelikož jsem se na to velice tvrdě připravoval a dodržel jsem snad všechno, co jsme měl. Snažil jsem se i rehabilitovat, hlavně plavání a masáže, tak to bylo úplně v pohodě. Bohužel teď jsem se při jednom pádu v Berouně v semifinále praštil do šroubu ve spodní části nohy, která následně vypla a už se mnou nespolupracovala.

A s tím je spojená další otázka. Tuším, že to bylo po pádu z railu v duelu s Ondro Leskovianským. Znemaná to, že závodění omezíš? A jaké pocitysi  celkově z Berouna odnášíš?
Závodění určitě omezovat nechci. Bylo to po pádu ze zídky, kdy jsem špatně posadil frontside fajvo a skejt se mi zamotal mezi nohy. Dám tomu maximum a budu se snažit bejt na další závody v pohodě. Bohužel jsem s něčím takovým počítal a s tímto rizikem jsem do toho šel, vlastně do toho jdu každodenním skateboardingem. Takže z toho nejsem ani moc zklamanej. A samozřejmě se těšim, až šrouby budou venku a budu mít o starost míň.

Na nějakou dobu jsi vymizel ze scény, měl jsi dost nepříjemné zranění, pověz  čtenářům, o co se přesně jednalo.
Nemohl jsem jezdit plus mínus půl roku. Byl jsem si zaskejtovat na Štvanici a srazil mě tam nějakej zmatenej zhulenej kluk na kole.

Kdy se ti to stalo a jaká byla diagnóza lékaře?
V říjnu minulýho roku. Měl jsem otevřenou zlomeninu bérce, to je holenní a lýtková kost.

Bude mít pro tebe zranění nějaký následky na tuhle sezonu?
No, je to těžký posoudit, čekám ještě na jednu operaci, po který budu už na sto procent připravenej. Asi to zatím nebude ještě nic úplně extra, ale budu se snažit dělat to nejlepší, co umím a co mi zdraví momentálně dovolí.

Za jak dlouho tě čeká další operace a jak dlouho ti bude trvat zrehabilitovat se?
Za měsíc jdu na poslední kontrolu a objednat se na operaci. Doufám, že to bude co nejdřív. A potom mi doktoři říkali, že si budu muset dát tři až čtyři tejdny pauzu a pak už můžu jet naplno.

Měl bys nějakej vzkaz pro bajkery?
No takhle, nějak to neovlivní a neovlivnilo můj názor na bajkery, potkával jsem se s Beranem a Slezem na různejch závodech a fandil jim. Nemůžu podle jednoho soudit všechny. Kola mám pořád rád. Jen by si kluci měli dávat větší pozor, kolo je těžký a nerad bych, aby se někomu dalšímu stalo něco podobnýho co mně. Protože když tě to stopne v nejlepším v tvý kariéře, dostat se zpátky je těžší, než si všichni myslí. Nemyslím jenom fyzicky, ale i psychicky.

Psychicky? Myslíš to, že ti teď nejdou věci, který jsi předtím měl na litry a je těžký to najíždět všechno znova?
Je to těžký v tom, že čtyři měsíce ležíš a nemůžeš si ani pořádně dojít na záchod. V noci tě budí bolesti ze spaní a tím pádem se vlastně ani nevyspíš. Je to strašně náročný na psychiku věřit po tom všem, že se ještě vrátíš zpátky. Ale věřit je jediný, co ti v tu chvíli zbývá. A mám v noze ještě pořád věci, který omezujou můj pohyb, aby se to uzdravovalo do perfektu. Když děláš triky a šrouby ti řežou do nohy, není to zrovna příjemnej pocit.

Nedávno jsi se účastnil rozhodcovskýho kurzu, kterej pořádala Česká asociace skateboardingu. Znamená to, že závody tuhle sezonu vypouštíš a budeš dělat rozhodčího, anebo ses chtěl dozvědět víc o bodování a naopak závodit?
Znamená to, že budu chtít jezdit závody na maximum, jak jen to půjde. Byl jsem tam hlavně kvůli sérii Pražskýho Démona a Grand Prix Beroun. Jestli budu dělat rozhodčího nebo normálně jezdit, to se nechte všichni překvapit. Ale rozhodně si myslím, že každý člověk, který jezdí závody, by si tímhle kurzem měl projít. 

Máš nějaké plány na léto?
Plánuju si víc užívat skejtu a snažit se dělat všechno naplno, cestovat, fotit a točit. Jít pořád vejš a vejš. A doufám, že se na konci sezony podaří jeden větší výlet.

Co v současnosti děláš?
Momentálně pracuju a do toho skejtuju. Snažím se o sebe starat, abych mohl jezdit a byl zdravej.

Zaujalo tě v poslední době nějaký skejtový video?
B-side Baker party a Famous cha cha cha.

Podle tvojí reakce se zdá, že se ti Famous nelíbilo.
Je to velice kvalitní video co se týče skateboardingu, ale jsou tam momenty, kdy se nesmát nejde. 

Sleduješ Street League? Jestli ano, komu fandíš?
Samozřejmě sleduju. A nemám konkrétního favorita. Přeju to všem, všichni jezděj hustě.

Co říkáš na to, jak se Nyjah Huston vyjezdil?
Tak Nyjah jezdil vždycky strašně hustě už od mala. Dělá věci do perfektu a to podporuje čistotu jeho ježdění.

Naučil ses teď nějakej trik, za kterej seš fakt rád?
Asi fakie switch backside tailslide a různý shove-ity nebo flipy ven z něčeho. A jinak mi fakt udělal radost fakie switch backside tailslide 270 shov-it ven na první.

Je něco, co ti v poslední době udělalo radost?
Každej novej den na skejtu.

Více fotek zde!

text: Miloš Hroch

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.