Share |

Signály z neznáma. Český komiks 1922 - 2012

pozvánka

Výstava mapuje vývoj českého komiksu od jeho počátků až do současnosti v kontextu historických událostí. Kořeny domácí komiksové tradice sahají do poloviny 19. století, kdy se v českém prostředí rodily první satirické časopisy.

Až do 30. let se vývoj formy propojující vizuální a verbální složku podobal vývoji v ostatních evropských zemích. Nástup fašistické a následně komunistické totality přirozenou evoluci komiksu narušil a zdeformoval, přesto domácí tradice nikdy zcela nezanikla a příležitostně nabývala někdy osobitých, jindy až bizarních forem, které se výrazně lišily od podob známých v komiksově vyspělých zemích jako USA, Francie nebo Itálie.

Vývojem komiksového média se u nás až donedávna nikdo seriózně nezabýval, ačkoli již od svých počátků zajímavým způsobem zrcadlí proměny naší společnosti a kultury. Smyslem výstavy je zasadit řadu jevů, jež byly zapomenuty anebo jsou vnímány izolovaně, do obecnějšího kontextu a představit je široké návštěvnické veřejnosti.

Výstavní projekt Signály z neznáma. Český komiks 1922–2012 pořádají Dům umění města Brna, Dox Praha a Východočeská galerie ve spolupráci s Ústavem pro českou literaturu AV ČR a Filozofickou fakultou Univerzity Palackého v Olomouci.
Kurátoři výstavy: Tomáš Prokůpek, Pavel Kořínek

Signály z neznáma.
Český komiks 1922 - 2012
26. 9. - 13. 01.
Dům umění Brno

www.dum-umeni.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.