Share |

Sicario. Jak se točil film o nájemném vrahovi?

Režisér Denis Villeneuve (Zmizení, Požáry) natočil kritický emoční thriller o pohraničních drogových válkách plný intrik, korupce a pokřivené morálky.
 
Sicario: Nájemný vrah je drsné vyprávění o krutém světě, který nemá slitování se slabými a váhavými. Hvězdami thrilleru z pohraničí jsou Benicio del Toro, Emily Blunt Josh Brolin a Victor Garber.
 
Denis Villeneuve říká: „Sicario je silnou výpovědí o operacích pololegálních agentů a mexických kartelech. Ale je to také příběh o Americe, o střetu idealismu a realismu při řešení problémů jiných zemí.“
 
Jak film vznikal?
Scénáristu Taylora Sheridana, rodilého Texasana, který vyrůstal v době, kdy ještě bylo cestování jižně od hranic běžné, toto téma vždy lákalo. Sheridan proslul jako herec, zejména svou rolí zástupce šerifa Davida Halea v seriálu „Zákon gangu“. Jeho zvídavost ho přivedla zpět k jeho kořenům a začal se zajímat o vznik zakázaných pásem v posledních deseti letech. Byl svědkem zániku jedinečné interkulturní hranice v podobě, v jaké ji znal z dob svého mládí.
 
 
„Uvědomil jsem si, že tohle Mexiko už neexistuje, Mexiko, do kterého jste si mohli kdykoliv zajet, je pryč. Stalo se z něj současné místo, kde neplatí žádné zákony.“, říká Sheridan. „Současně jsem si uvědomil, že jsem nikdy neviděl film o změnách života v severním Mexiku, o vládě drog a korupce, o militarizaci kartelů a o způsobu, jakým mašinérie americké vlády řeší tyto problémy, které se šíří až za hranice.“
Čím více pátral, tím více Sheridan poznával, jak masivní zisky vítězí nad lidskou slušností a nežádoucími účinky zvyšují napětí v oblasti. Obchod s drogami se proměnil v důležitý obor podnikání – tak rozsáhlý, že i když občas došlo k jeho přechodnému zpomalení, nikdy nehrozilo vážnější nebezpečí jeho úplného ochromení.
Když Sheridan začal zkoumat, jak je možné, že situace dospěla až do takového stavu, poznal, že je to jako píchnout do sršního hnízda. Ocitl se ve světě tajných špionážních programů CIA, tajných dohod kšeftů Národního úřadu pro kontrolu obchodu s drogami, kartelů, které vraždí novináře zkoumající jejich operace a „domů smrti“ – obytných domů, kde nikdo nebydlí, ve kterých jsou nepřátelé kartelů běžně zazdívání do jejich zdí. Nebyla to ani trochu běžný průzkum před natáčením celovečerního filmu.
 
Film Sicario jde do kin 29. října.

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.