Share |

Sezona 2011/2012 v Divadle na Vinohradech

foto Divadlo na Vinohradech

 
 
Divadelní sezonu 2011/2012 zahájilo DnV oblíbenou komedií Jistě, pane ministře. Během této sezony bude uvedeno pět nových titulů na velkém jevišti a dva v komorním prostoru nové zkušebny.  

      První premiérou  sezony bude Molièrův  TARTUFFE. Příběh spořádané pařížské rodiny, jejíž život obrátí naruby napohled nenápadný a poctivý mládenec Tartuffe, režíruje dvojnásobný držitel  Ceny Alfréda Radoka Štěpán Pácl.
Hrají: Svatopluk Skopal, Lukáš Příkazký, Martin Zahálka,  Jana Stryková, Daniel Bambas, Lucie Štěpánková, Pavel Batěk, Oldřich Vlach, Lucie Juřičková a Jaroslav Satoranský.
První představení uvedeme 27. září, premiéra je plánovaná na 6. říjen. 
      Druhý premiérový titul uvedeme v nové zkušebně. Komorní hra americké autorky Carol Rocamory  TVÁ RUKA V MÉ DLANI (I take your hand in mine) je inspirovaná korespondencí ruského dramatika A.P. Čechova a herečky Olgy Knipperové. Příběh velké lásky a vášně milostné i divadelní, vyprávěný s humorem a porozuměním, inscenuje režisérka Lída Engelová s Danielou Kolářovou a Ladislavem Frejem.  Česká premiéra: 21. října   
     Jako třetí premiéru sezony uvede DnV hru jednoho z nejúspěšnějších broadwayských dramatiků Neila Simona APARTMÁ V HOTELU PLAZA. Trojici aktovek, odehrávajících se v apartmá
č. 719  v hotelu Plaza na Páté avenue v New Yorku a poskytujících skvělé herecké příležitosti, režíruje Martin Stropnický.
Hrají: Ivan Řezáč, Veronika Žilková, Jana Stryková, Jiří Dvořák, Simona Postlerová, Lucie Juřičková, Martin Zahálka a další
První představení 11.listopadu, premiéra 23. listopadu.
     Čtvrtým premiérovým titulem bude divadelní adaptace filmové komedie Woodyho Allena MOCNÁ AFRODÍTÉ. Originálná zápletka, absurdní situace, vynikající vtipné dialogy, nadsázka a lehký smutek v duši - to jsou základní atributy tvorby tohoto autora.
V režii Natálie Deákové hrají Václav Vydra, Lucie Štěpánková / Barbora Poláková, Simona Postlerová, Jiřina Jirásková, Ilja Racek, Michal Novotný a další.
Premiéra: leden 2012
    Pátá premiéra sezony je plánovaná na březen 2012. Jde o dramatizaci románu Jerzy Kosinského BYL JSEM PŘI TOM, proslaveného především filmovým zpracováním s Peterem Sellersem v hlavní roli. Tragikomický příběh o pouti ze zastrčené zahrady do nejvyšších pater společnosti bude inscenovat Martin Stropnický, který je také autorem adaptace. 
Hrají: Viktor Preiss, Veronika Žilková, Otakar Brousek, Oldřich Vlach, Jaromír Meduna, Ivan Řezáč a další.  
    Šestou premiéru nabídne DnV divákům v nové zkušebně: americký dramatik a nositel Nobelovy ceny Eugen O´Neill osvědčil ve své nejněžnější a nejhumornější hře MĚSÍC PRO SMOLAŘE důvěrnou znalost lidských charakterů a zúročil svůj talent i životní zkušenosti. 
V režii Martina Františáka hrají Svatopluk Skopal, Lucie Polišenská a Michal Novotný. 
Premiéra: duben 2012 
Poslední premiérou sezony bude AMADEUS, nejslavnější hra anglického dramatika Petera Shaffera. V roce 1984 podle ní vznikl stejnojmenný oscarový film Miloše Formana, který  fenoménem Amadeus uchvátil celý svět. 
V režii Vladimíra Morávka hrají Jan Šťastný, Martin Kraus, Barbora Poláková, Dagmar Havlová-Veškrnová, Ladislav Frej, Daniel Bambas, Lukáš Příkazký, Václav Vašák a další.
Premiéra: květen 2012
-
 
 
Změny v souboru:
V sezoně 2011/12  do hereckého souboru Divadla na Vinohradech přicházejí tři noví členové: Barbora Poláková, Martin Kraus a Václav Vašák.

Barbora Poláková
*1983
V dětství se věnovala baletu, hře na klavír a krasobruslení, s divadlem se poprvé setkala v deseti letech, od 15 do 17 let se jako členka pohybového divadla Igdyž zúčastňovala evropských divadelních festivalů. Vystudovala činoherní herectví na DAMU (absolvovala v roce 2007), během studia hostovala v Městských divadlech pražských, později v tomto divadle získala angažmá.V roce 2009 z MDP odešla a stala se „herečkou na volné noze".  Je držitelkou Ceny Jiřího Adamíry (cena za výrazné tvůrčí úspěchy dosahované během doby studia) a Ceny Jana Kreczmara (Prize for Acting Sponsored by the Polish Theatre Artists´ Association).
Účinkuje ve Viole, v Rubínu a ve Švandově divadle, objevila se také v několika filmech, TV inscenacích a seriálech. V DnV hostovala v inscenacích Zámek (Pepina) a Na flámu (Lisette). 
Martin Kraus
* 1983 
Vystudoval Střední průmyslovou školu strojní v Příbrami, po maturitě pracoval rok v oblasti marketingu a pojišťovnictví a získával zkušenosti v Anglii. Poté vystudoval na brněnské JAMU činoherní herectví (absolvoval v roce 2010). Při studiu hostoval v menších rolích v Mahenově divadle v Brně a také s pracoval s režisérem Zdeňkem Zelenkou. Po ukončení JAMU získal možnost hostovat v Divadle na Vinohradech v roli Básníka v inscenaci Caesar (režie Martin Stropnický, premiéra březen 2011). Krátce nato  nastudoval v Divadle na Vinohradech roli Kristiána v postmuzikálu CYRANO!! CYRANO!! CYRANO!! v režii Vladimíra Morávka (premiéra 30. května 2011).
 
Václav Vašák
*1975
S divadlem se setkal už v dětství jako člen ochotnického kroužku, ale intenzívně se jím začal zabývat až při studiu na brněnské JAMU (1995-1999). Během studia získával zkušenosti na zajímavých workshopech, seznamoval se různými režijními postupy, spolupracoval např. s brněnským hudebníkem, performerem a „fyzickým básníkem“ Petrem Vášou. 
JAMU absolvoval v Mahenově divadle v roli Ríši v inscenaci Pohádka máje pod režijním vedením Zbyňka Srby. V ND Brno také hned po studiích získal angažmá, ve kterém zůstal do roku 2002.
V roce 2003 odjel na Nový Zéland, kde strávil asi ¾ roku, po návratu se do angažmá v ND Brno opět vrátil (2004-2011). Během svého působení  na této scéně vytvořil řadu výrazných rolí.   

www.dnv-praha.cz
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.