Share |

Severský filmový podzim zná program

 
17. – 20. listopadu | Praha kino Atlas / Brno kino Art
21. – 24. listopadu | Olomouc / Uherské Hradiště a 23. liistopadu | Beroun
 
Po Severské filmové zimě přináší Severský filmový klub divákům letos již druhou filmovou přehlídku: SEVERSKÝ FILMOVÝ PODZIM. V pořadí již počtvrté budou mít diváci možnost shlédnout vybrané snímky původem ze severských zemí, se kterými se pravděpodobně příliš často v českých kinech nesetkali.
 
Během osmi dnů uvidí diváci v Brně, Praze, Olomouci, Uherském Hradišti a Berouně celkem jedenáct filmů z Dánska, Švédska, Norska a Islandu.
 
Paralelně probíhající festival v Brně i Praze zahájí ve čtvrtek 17. listopadu téma Polární kruh na dosah. Svět dvou severských ostrovních zemí, Grónska a Islandu, nám přiblíží první dánský film, který získal nominaci na Oscara Qivitoq – duch hor (1956) a islandský snímek Prosinec (2009).
 
V pátek 18. listopadu pokračuje přehlídka tématem Cestou zločinu, kdy se představí absurdní dánský snímek Řezníci (2003) režiséra Anderse Thomase Jensena a norské drama Nokas (2010). Druhý ze jmenovaných filmů dokumentárním způsobem zachycuje největší norskou bankovní loupež, ke které došlo v roce 2004, a tragickým způsobem rezonuje s hrůznými událostmi v Norsku v červenci letošního roku.
 
Sobota 19. listopadu bude patřit odvážným ženám (nejen za volantem), konkrétně dánskému filmu Emmin stín (1988), švédské dobromyslné komedii Ženská za volantem (2008) a aktuálnímu společensko-kritickému dánskému snímku Útěk (2009).
 
Festivalovou přehlídku v Praze a Brně uzavřeme v neděli 20. listopadu na prknech, která znamenají svět. Diváci se mohou těšit na dánský film Přes ulici, pod vodou (2009), norsko–dánskou koprodukci To největší na světě (2001) a norsko-švédský snímek Spolehni se (2010)
 
V Olomouci a v Uherském Hradišti proběhne festival 21. – 24. listopadu. V Olomouci se představí filmy To největší na světě, Ženská za volantem, Spolehni se a dánské road movie Spi, děťátko, spi (2009). V Uherském Hradišti to pak budou snímky Emmin stín, Řezníci, To největší na světě a Spolehni se. V Berouně pak v kavárně Jiná káva mohou diváci shlédnout snímek Spolehni se.
 
Snažíme se, aby významná část přehlídky byla pohodlně přizpůsobena i divákům, kteří neslyší. Proto snímky Prosinec, Ženská za volantem, Emmin stín a To největší na světě budou uvedeny s rozšířenými a barevně upravenými titulky vstřícnými i tomuto publiku.
 
Těsíme se na Vaši návštěvu.
 
Severský filmový klub je občanské sdružení lidí, které spojuje zájem o severské filmy. Naším cílem je jejich zprostředkování českým divákům, neboť si myslíme, že severská kinematografie je svým způsobem jedinečná, ale přesto zde, v porovnání s kinematografií jiných zemí, stále poněkud méně zastoupená. Naší hlavní náplní je realizace několikadenních filmových přehlídek, ve kterých se snažíme o rovnoměrné zastoupení jednotlivých zemí, a zároveň i žánrů.
 
www.sfklub.cz
www.facebook.com/SFklub.cz
 
 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.