Share |

Severské filmové čtvrtky uvádí černou komedii o prázdninách

foto: pořadatel akce

O tom, že prázdniny dvou malých sirotků nemusejí být smutné, se můžete přesvědčit už prvního března v kině Evald. Dalším z neotřelých snímků skandinávské kinematografie, který se představí v rámci pravidelných Severských filmových čtvrtků, je totiž populární černá komedie Nejlepší léto.
 
Bručounský hrobník Yngve Johansson si zakládá na pořádku a na disciplíně – u něj doma se vše musí řídit pevnými pravidly. Přesto je to právě on, kdo se má přes léto starat o dva sirotky, Anniku a Mårtena. Děti, jak se dá tušit, jeho život převrátí naruby a jdou tak daleko, že se starého mládence pokusí dát dohromady s krásnou učitelkou paní Svanströmovou…
 
Příběh o pookřávání srdce mrzoutského hrobaře natočil švédský režisér Ulf Malmros sice již v roce 2000, ve Skandinávii i mimo ni je ovšem díky svému černému humoru a přesvědčivým hereckým výkonům populární dodnes. Herec Kjell Bergqvist získal za roli hrobníka Yngveho prestižní švédskou filmovou cenu Zlatohlávek (Guldbagge). Režisér Ulf Malmros, který se sám honosí několika Zlatohlávky, získal za své Nejlepší léto také např. cenu diváků na norském festivalu dětských filmů v Kristiansandu.  
 
Nejlepší léto je jedním z prvních Malmrosových filmů, a snad proto jej zasadil do svého rodného městečka Molkom,“ vysvětluje Anežka Chrudinová z pořádajícího Skandinávského domu. „Děj se navíc odehrává v roce 1958 a divákům tak zprostředkovává i vhled do tehdejšího života na švédském venkově,“ dodává Chrudinová.
 
Nostalgickou černou komedii o prázdninách u hrobníka uvádí Skandinávský dům ve spolupráci s Komorním kinem Evald jako příspěvek k tradičním Severským filmovým čtvrtkům. Promítání bude předcházet krátký úvod o tvorbě režiséra Ulfa Malmrose.
 
 
Co? Severské filmové čtvrtky: Nejlepší léto
(Den bästa sommaren. Švédsko, 2000, 91 min.)
Kdy? 1. března 2018, 19:00 hodin
Kde? Kino Evald, Národní 60/28, Praha 1
Vstupné 120 Kč.
Více viz www.skandinavskydum.cz

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.