Share |

Kreativní instant fotka

Lomography / foto Analogue

 
Náš poslední příspěvek byl úvodem k “polaroidové” fotografii. Se současnou Lomo’Instant fotkou se můžete pořádně vyblbnout, ale je dobré nejprve porozumět technice.
 
Hned na úvod bychom si měli připomenout 10 zlatých pravidel lomografie, které se vám budou hodit rovněž při focení na instantní fotoaparát:
 

  1. Mějte svůj foťák stále při sobě.
  2. Foťte dnem i nocí.
  3. Analogová fotografie není zásahem do života, ale jeho součástí.
  4. Foťte od boku bez použití hledáčku.
  5. Dostaňte se co nejblíže k vytouženému objektu fotografie.
  6. Nepřemýšlejte.
  7. Buďte rychlí a vždy připravení.
  8. Nemusíte vědět předem, co jste zachytili na film.
  9. A nemusíte to vědět ani potom.
  10. Zapomeňte na pravidla.

 
Mód NORMAL a BULB
S tímhle nastavením se s největší pravděpodobností setkáte i vy. Vyskytuje se totiž na většině analogových fotoaparátů. NORMAL je fixní přednastavená rychlost závěrky (např. 1/125s). V tomto módu můžete bez problému fotit vždycky, kdykoliv máte dostatečný světelný zdroj – třeba denní světlo. Pokud má váš fotoaparát take mód BULB, vyzkoušejte si fotografování v noci na tzv. dlouhý čas a zaznamenejte pohyb nebo kresbu světlem.
 
CLONA “A”
O nastavení clony jste jistě slyšeli. Hlavně tuhle funkci nepodceňujte. Změnou clonového čísla můžete zmenšit nebo zvětšit otvor, kterým dopadá světlo na citlivý film. Při běžném denním svelte si vystačíte se clonou zhruba f/16. Bude-li slunečno, je potřeba clonu zmenšit např. na f/22, v opačném případě zvětšit na f/8. Některé fotoaparáty ale mají zjednodušené ovládání a volíte jen mezi hodnotami -1 nebo +1.
 
Kdy používat blesk?
Pokud budete fotografovat na slunci portrét, bude snímek přeexponovaný. Používejte blesk ve stížených světelných podmínkách, nebo v noci. Nezapomeňte, že u většiny analogových fotoaparátů intenzita vestavěného blesku není zrovna slavná a tak nejlépe osvítí objekty do cca 2 metrů. Chcete-li zaznamenat na party pohyb za použití dlouhého času a rozmazat tak světla, ale přitom “zmrazit” a vyfotografovat ostrý portrét kamaráda, tak nezapomeňte flash zapnout. Ten se odpálí na všech fotoaparátech ve chvíli, kdy dokončíte exponování.
 
Střídání objektivů
Na některé instantní fotoaparáty se vyrábí výměnné objektivy. Nejčastěji se sestkáte s čočkou “close-up”. Ta je výborná pro fotografování zblízka. Některé objektivy na sobě mají označení ohniskové vzdálenosti. 27mm je širokoúhlý objektiv, 75mm už trochu přibližuje a hodí se na portréty. Mezi ty nejoblíbenější patří “fisheye”, tedy rybí oko.
 
Teď když už rozumíte nastavení instantních fotoaparátů a znáte pravidla lomoinstantní fotografie, můžete vyrazit fotit. Ale nezapomeňte, že máte zapomenout na pravidla!  
 
Připravujeme ve spolupráci s Analogue:)

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.