Share |

Sedm statečných se díky Projektu 100 vrací na velká plátna

Souhvězdí legendárních herců, kolty proklatě nízko u pasu, vůně střelného prachu. Do kin míří ikonický western režiséra Johna Sturgese Sedm statečných, který oslovuje napříč generacemi.
 
Jedná se o první letošní snímek Projektu 100, který vrací velké filmy na velká plátna. Sedm statečných do kin uvedla Asociace českých filmových klubů (AČFK) slavnostní premiérou, jež se uskutečnila 14. ledna v pražském kině Aero.  
 
Snímek není jen mistrovským příběhem o pistolnících, kteří se nechají najmout hrstkou chudých mexických vesničanů, aby bránili jejich životy a majetek před bandou chtivých desperátů. Jde zároveň o první remake díla japonského klasika Akiry Kurosawy, který dokazuje, jak úspěšná může být kulturní inspirace, z níž těží obě strany. Jakkoli je morální kodex pistolníků a samurajů odlišný, ti i oni se pouštějí do boje, v němž vyhrává ten nejslabší.
 
John Sturges, který tu poprvé získal samostatný produkční kredit, obsazoval film pod mimořádným tlakem, neboť se blížila herecká stávka. Jedinou hvězdou v obsazení byl Yul Brynner, pro většinu ostatních, tehdy v podstatě „no names“, se stalo účinkování ve filmu odrazovým můstkem ke slávě. Platí to zejména v případě Steva McQueena, ale také Eliho Wallacha či Jamese Coburna.
 
Vedle kvalitního hereckého obsazení a pečlivě vybudovaných charakterů jednotlivých postav se pro vyznění filmu ukázalo jako zcela klíčové angažování hudebního skladatele Elmera Bernsteina. Nejenže vytvořil zcela ikonické ústřední téma, ale jeho hudba obsahuje i ozvuky symfonické hudby 20. století a jako celek je považována za jednu z nejlepších vůbec.

Novinkou v rámci Projektu 100 je spolupráce s neziskovou organizací iShorts, jež prezentuje nejzajímavější české i zahraniční krátké filmy. Diváky Projektu 100 tak čekají projekce krátkých, tematicky vždy pečlivě vybraných předfilmů, převážně od studentů českých filmových škol. U Sedmi statečných se bude jednat o film The Deal režiséra Štěpána FOK Vodrážky. Tento „kraťas“ byl vybrán mezi TOP 5 filmů z celého světa v rámci soutěže Philips Cinema Parallel Lines.

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.