Share |

S Jamesem Colem o posilovně, novém albu a hraní na Slovensku

foto Lukáš Wagneter

Proslýchá se, že James Cole točí nové album. A návštěvníci jeho facebookové stránky sledují, jak se dře v posilovně a postupně se tak fyzicky transformuje. Tedy minimálně dva dobré důvody se ptát, co je u něj nového.
 
 
Čeho všeho jsi teď hudebně vlastně součástí?
Dojeli jsme turné Rapmasters, tam jsme byli všichni, jako - Vladimir 518, Orion, LA, Hugo, WWW... vlastně jsem za minulej rok odjel tři turné, nejdřív asi 10 koncertů s Ektorem, potom se Sodomou Gomorou a pak Rapmasters. Do toho pracuju celou dobu na svý nový desce.
Slyšela jsem, že se něco chystá. Jak, kde?
Všechny věci si dělám sám, co se týče základů hudby a textů. Pomáhá mi s tím Yarda Helešic a Risto - točím u něj ve studiu, teď jsme ho rozšířili a upgradovali, což je skvělý. No album se radikálně liší od všeho, co jsem doteď udělal, je to ještě větší úlet jinam než třeba Kapitán Láska. Vlastně to jsou písničky klasickýho střihu, zároveň je to na mě hodně experimentální.
A hudebně? Co se tam děje?
Je to hodně temný a elektronický. Skoro až do industrialu. Demáče postupně obohacuju o další nástroje, bude tam dost kytar a ve finále živý bicí, což jsem na předchozích deskách neměl.
 
 
PRYČ OD KOLOVRÁTKŮ
Tohle byl plán, nebo ses do toho pustil a až pak zjistil, že se odchyluješ?
Do jistý míry to plán byl, chtěl jsem se posunout od desek, který byly hudebně klasický loopový kolovrátky. Mám to rád, ale cejtil jsem potřebu se posunout, srovnat svou hudbu se směrem svýho života. Chtěl jsem udělat něco víc ambiciózního, dát si záležet a udělat něco na svůj vkus epickýho. Album je koncepční a má i název, ale odhalí se to až krátce před vydáním, deska vyjde v květnu, máme už i klip. Bude to velkej úlet.
Chtěl bych, aby si lidi všimli tý změny, toho rebrandingu, a třeba si ji prověřili. Už to není taková šaškárna, vlastně skoro vůbec to neni šaškárna - hovadiny a legrácky jsou stažený na minimum, touhle deskou jsem si chtěl splnit dospělejší chutě a sny. Chci pak dát dohromady i novej live band, aby ty písničky naživo byly šťavnatější. Jsou to písničky stavěný pro živou kapelu.
Když jsi poslední dobou odehrál tolik koncertů na rúzných místech... jaký máš pocit z toho, jak vás lidi berou v různých regionech?
Myslím, že český kapely teď moc nejedou na Slovensku. Když jsme před dvanácti lety začínali se SuperCrooo, hráli jsme půl na půl v Čechách a na Slovensku, ale utichlo to a byly i roky, kdy nás nepozval nikdo ani do Bratislavy. 
Mají dost svých kapel?
Nevím. Začali být stran produkce soběstační, maj spoustu svý muziky, na kterou jsou hrdí. Dali vzniknout vlastním velkým jménům, a českýmu hiphopu tolik neholdujou.
Máš čepici Nasrath, jsou i nějaký trička... co je tohle za projekt, rozjíždíš label na hadry?
Je to takovej legrační merchandise. Viděl jsem kdysi tričko, kde byl nápis NASA upravenej na "NASRAT", a i když nerdím věcem moc neholduju, tohle se mi líbilo. Nasrath děláme s mým DJem Doemixxxem, chtěli jsme jít cestou, která nám přijde zábavná.
 
PO TŘICÍTCE TO TAHÁ
Co "projekt posilovna"? Co byl ten impuls, proč ses rozhodl se tělesně transformovat?
Vždycky jsem trochu cvičil, ale potkalo se to teď právě s tím klipem - režisér Michal Matoušek si usmyslel, že potřebuje, abych byl na tu roli hubenej a svalnatej, abych v tý vážný roli nepůsobil jako Pomeje.
Zdráhám se uvěřit, že věnuješ tolik úsilí jednomu klipu.
Udělal jsem to proto, že klip jsme jeli natáčet do Řecka, bylo to nákladný a největší projekt tohohle druhu, kterej jsem kdy udělal. Rozhod jsem se do toho investovat to úsilí. A zároveň jsem se už dlouho chystal dát do pořádku, přehoup jsem se přes třicítku a začínám cítit, že v těle to začíná tahat a drhnout.
A máš s tím další plány, jako že za rok chceš bejt ještě o něco osvalenější?
Hodlám pokračovat, časem si z toho udělám živnost, budu James Cole-fitness trenér. A budu trénovat bohatý paničky za ranec.

Nejbližší hraní Jamese Colea:
6.2. S Mikem Trafikem a Orionem (Orikoule), Ostrava
12.2. Pec pod Sněžkou - Winter Arena
 
 
Merch Nasrath: http://www.criminalfreaks.cz/e-shop/nasrath
FB Jamese Colea: https://www.facebook.com/James.Cole.Official.Fan.Page
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.