Share |

S jakými sýry napárovat Beaujolais?

Mladé víno z Francie a jeho česká sýrová společnost
Text a foto Martina Lancingerová

 
 
Podzim je v plném proudu. Vinaři netrpělivě vyčkávají, až otevřou první láhve mladého vína a ochutnají, co se jim na vinicích přes léto a podzim urodilo. Ani ve Francii to není jiné. Tamnější vinaři podupávají okolo sudů a čekají, až nadejde třetí listopadový čtvrtek, aby mohli ochutnat Beaujolais. Ve spolupráci se Sýrovou etiketou Krále Sýrů jsme pro toto speciální víno vytipovali vhodné české sýry.
 
Odrůdu zvanou Beaujolais byste ale hledali marně. Víno totiž pochází z odrůdy Gamy. Chuť tohoto mladého vína není natolik plná, jako řada francouzských vín. Lehké tóny a svěžest vína napovídají, že v jeho doprovodu se budou nejlépe vyjímat lahodné jemné sýry.
Ať už jste milovníci Beaujolais anebo českého Svatomartinského vína, k mladému vínu podávejte sýry méně prozrálé. Jelikož jde ale o víno červené, nesmíme být v chutích zase příliš zpátečničtí. Nejlépe se k Beaujolais budou hodit Král Sýrů Nebeský  anebo tradiční Král Sýrů Hermelín. 
A co by to bylo za oslavu mladého vína bez dalších doplňků, které dělají labužnický večer tím pravým pokušením? Olivy, sušená rajčata, grissini a ovocné komponenty k sýrům byste měli mít vždy po ruce, protože každý den je co slavit, a obzvlášť, pokud po svém boku máte někoho, s kým se budete těšit na další a další ročníky svěžích vín ze světově proslulých vinic, které si společně vychutnáte.

 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.