Share |

S DJem FVLCRVMEM nejen o samplingu

foto Evelyn Benčičová

Na konci května zavítá do Prahy talentovaný slovenský DJ FVLCRVM, aby se podělil o své zkušenosti se samplingem na hudebním workshopu CONVERSE RUBBER TRACKS - SAMPLING & PRODUCTION. Tento talentovaný umělec se kromě svých vlastních aktivit zapsal v poslední době do povědomí i vítězstvím v remixové soutěži vyhlášené Converse a brooklynským producentem Machindrumem. 
„V poslednej dobe sa o samplingu uvažuje iba ako o vyseknutí nejakého
existujúceho songu s použitím iného beatu, ale rád by som sa dotkol manipulácie s akýmkoľvek zvukom a vytvorenie niečoho úplne nového.“ 
 
Jak ses dostal k hudbě a co všechno vlastně děš/tvoříš?
K hudbe som sa dostal cez môjho brata, ktorý často doma hrával na gitaru. Na moment, keď raz doniesol domov elektrickú gitaru nikdy nezabudnem. Každý deň som sa tešil domov zo školy, ako na nej budem hrať. Neskôr som začal hrávať̌ v kostole s rôznymi gospelovými projektami. Medzitým som našiel iné nástroje a zvuky, ktoré má začali baviť, prestriedal pár iných projektov až som sa ocitol tu. Momentálne mám popri mojom jobe motion designera kapelu NVMERI a sólo projekt FVLCRVM. 
 
Byla hudba vždycky tvoje cesta, nebo jsi měl jako malý jiné sny? 
Kým som sa nezaoberal hudbou, veľmi som sa zaujímal o letectvo. Z toho vlastne pochádza aj meno môjho projektu. Je to ruská stíhačka z osemdesiatych rokov. Často sa k tomu ešte vraciam a pozerám o lietadlách rôzne dokumentárne filmy. 
Vynaliezavosť vtedajších konštruktérov ma vlastne fascinuje dodnes. 
 
Jak ses dozvěděl o soutěži s Converse? 
Mám pocit že ma na facebook poste o súťaži tagol nejaký fanúšik, či to neskúsim. Súťaže nie sú úplne moja šálka kávy, ale rád sa dostávam k stopám z trackov ktoré mám rád, tak som si najprv skúsil remix iba tak, sám pre seba. Keď sa mi zdalo, že to hrá celkom dobre prihlásil som ho do súťaže. 
 
Co bylo její podstatou? 
Converse v spolupráci s americkým producentom, ktorý si hovorí Machinedrum, vypísali remixovú súťaž na jeho track Take Flight. Práve tento track bol vytvorený s pomocou samplov z Converse Sample Library, ktoré sú na voľné stiahnutie a používanie. A to je práve v dnešnom svete, kde sa vedie veľmi veľa sporov ohľadom samplovania a používania iných nahrávok v tvorbe veľmi sympatické gesto. Sample sú v rôznych kategóriách od vokálov cez gitarové riffy, bicie či dychové nástroje, vlastne úplná kopa čohokoľvek a nahárávané sú v štúdiách Rubber Tracks. Podstatou bolo použitie týchto samplov upravených Machinedrum-om do nejakej novej podoby. Tak zdá sa, že sa mi to asi podarilo. 
 
Bylo velké překvapení, že jsi vyhrál? 
Samozrejme. Úžasné na tom bolo, že v súťaži nehlasovali ľudia, v tom prípade by som nemal asi žiadnu šancu. Porota bol iba sám Machinedrum. O to viac ma to potešilo. 
 
Vím, že se chystáš na workshop zaměřený na sampling a produkci, o čem bude a jak se na to těšíš? 
Chcel by som sa zamerať na vytváranie úplne nových zvukov zo samplov a hookov do trackov. Sampling je zatiaľ jedna z posledných veľkých hudobných revolúcií, v poslednej dobe sa o samplingu uvažuje iba ako o vyseknutí nejakého existujúceho songu s použitím iného beatu, ale rád by som sa dotkol manipulácie s akýmkoľvek zvukom a vytvorenie niečoho úplne nového, čo sa použitím „synťákov“ vôbec nedalo. Vždy sa teším keď sa o tom s ľuďmi rozprávam alebo si navzájom ukazujeme zvuky ktoré sme vytvorili a použili. Často je to len error, z ktorého vznikajú najoriginálnejšie nápady. 
 
Co je podle tebe v současnosti pro hudebníky nejdůležitější?
2 veci a neviem, ktorá z nich je dôležitejšia. Prvá je skill. To znamená ovládať čo
najviac pravidiel a techník aby ich človek mohol porušiť a vytvoriť niečo nové a
je jedno či už je to hudobný nástroj alebo software. Najlepšie úplne všetko.
Experiment je skvelá vec často najdôležitejšia pre prvotný nápad, ale skill je to čo z experimentu robí počúvateľný celok. Druhá vec je rozhľad. Aktívne počúvanie hudby, nie len do backgroundu. Veľa ľudí radí počúvať aj hudbu, ktorá sa človeku nepáči. Ale s tým som nikdy bojovať nemusel, baví ma hrozne veľa žánrov a
smerov, v dnešnej dobe nájsť kvantá nepočutej či známej, novej či staršej hudby je iba na pár klikoch. 
 
Myslíš, že takové edukační workshopy jsou potřeba? Zapojil by ses na začátku své kariéry, kdybys měl šanci? 
Jednoznačne. Sám som ich pár aj absolvoval. Síce hrozne veľa som sa naučil z internetu, osobný prístup má svoje výhody hlavne čo sa týka nadšenia. Často z workshopu ľudia odchádzajú nakopnutí hneď doma všetko vyskúšať. To je podľa mňa veľmi dôležitá analógová výhoda v digitálnom svete. 
 
Co chystáš v nejbližší době? 
Sám neviem ako zadeliť̌ celé to čo robím. Tento rok by som mal vydávať na viacerých labeloch. Momentálne máme s Vecom rozrobený jeden track. K tomu dokončujem svoje krátke EP s remixami pre austrálsky Never Slept. Tiež budem pracovať na svojej ozajstnej liveke.Tento rok toho bude asi celkom dosť.Veľmi by som sa potešil keby som našiel niekoho na spoluprácu na music video, to je časť FVLCRVMa, ktorá trochu zaostáva. 
 
Uvidíme tě v létě někde na festivalech? 
Určite absolvujem zopár festivalov, trebárs Colours of Ostrava. Bude to paráda. 
 
 
REGISTRACE NA CONVERSE RUBBER TRACKS WORKSHOP – SAMPLING & PRODUCTION - NEJEN S FVLCRVMEM: 
http://www.converse-music.com/workshops/sampling-produkce/
EVENT na Facebooku: 
https://www.facebook.com/events/1574480309516249/
CONVERSE RUBBER TRACKS SAMPLE LIBRARY
https://www.conversesamplelibrary.com/

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.